Programari lliure

Descripció / Objectius

Tecnologies de codi obert per assolir la sobirania tecnològica.

L’Ajuntament de Barcelona se suma al moviment de programari lliure i aposta per l’ús de tecnologies de codi obert amb l’objectiu d’assolir una plena sobirania tecnològica. Aquesta opció dona la possibilitat d’auditar de manera pública i en profunditat el que fan els aparells amb els quals treballa cada dia el consistori. A més, també es facilita la interacció de la comunitat local de desenvolupadors amb l’Administració pública, amb la qual cosa es poden aportar millores en els seus sistemes.

Com s'implementa el programari lliure en un ajuntament? Es publica el programari en repositoris públics com ara Github, amb llicències permissives perquè terceres persones (administracions, particulars o empreses) en puguin fer ús, ampliar-lo o millorar-lo. Aquesta nova manera de treballar permet estalviar diners, pel fet que s’evita el pagament de llicències propietàries. Igualment s’evita dependre d’una multinacional tecnològica i es diversifica la contractació local. A més, també ajuda a crear xarxa amb altres administracions per compartir tecnologia.

No obstant això, el repte més gran d’implementar eines de codi obert és el canvi cultural dins de les administracions. La plataforma FlossBcn és un punt de trobada que dona accés a projectes, ofertes de feines i esdeveniments, i serveix per conscienciar sobre el programari lliure.

A més, Barcelona és la primera ciutat que s'uneix a la campanya de Free Software Foundation, Public Money, Public Code, i és un dels casos d’ús clau pel que fa a l’ús de programari lliure i de codi obert per democratitzar les ciutats.

El Github de l’Ajuntament de Barcelona inclou el següent:

Notícies

El Banc Mundial i Barcelona promouran la innovació urbana

dv., 22/11/2019 - 17:42

Smart City. L’Ajuntament de Barcelona i el Banc Mundial han signat un acord de col·laboració per compartir coneixements i bones pràctiques emergents sobre innovació urbana, ciutats intel•ligents i ús de la tecnologia.

En marxa la tramitació telemàtica de llicències d’obres majors

dt., 05/11/2019 - 12:57

Administració electrònica. El procediment, que tot just ha entrat en funcionament, simplifica la gestió d’aquests expedients a la ciutadania i suposa un pas més cap a la transparència, l’eficiència i la transformació digital de l...

Nova eina en línia per consultar la valoració ciutadana de la gestió i els serveis municipals

dc., 09/10/2019 - 18:01

Ajuntament. La darrera edició de l’Enquesta de serveis municipals aprova amb un 6,2 el Govern de la ciutat.

Paco Rodríguez presentant l'estratègia de transformació digital de Barcelona

L’estratègia de transformació digital de Barcelona al Congrés de Govern Digital

dv., 20/09/2019 - 12:00

Paco Rodríguez, gerent de l’IMI, participa en el Congrés de Govern Digital amb una ponència sobre l’estratègia de transformació digital a l’Ajuntament de Barcelona.

Agenda

I Convocatoria d'arts i tecnologia per a joves creadors 'La Roda'

Quan:
Del 07/01/2020 al 24/01/2020
On:
Punt Multimèdia de Sants - Montjuïc Casa del Mig
C Muntadas 1 (Sants-Montjuïc)
932914262

Exposició 'Humanitzant la tecnologia per BARCELONA'

Quan:
Del 03/12/2019 al 31/12/2019
On:
Centre d'Innovació Urbana Ca l'Alier
C Pere IV 362 (Sant Martí)
934 860 638
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital