Programari lliure

Descripció / Objectius

Tecnologies de codi obert per assolir la sobirania tecnològica.

L’Ajuntament de Barcelona se suma al moviment de programari lliure i aposta per l’ús de tecnologies de codi obert amb l’objectiu d’assolir una plena sobirania tecnològica. Aquesta opció dona la possibilitat d’auditar de manera pública i en profunditat el que fan els aparells amb els quals treballa cada dia el consistori. A més, també es facilita la interacció de la comunitat local de desenvolupadors amb l’Administració pública, amb la qual cosa es poden aportar millores en els seus sistemes.

Com s'implementa el programari lliure en un ajuntament? Es publica el programari en repositoris públics com ara Github, amb llicències permissives perquè terceres persones (administracions, particulars o empreses) en puguin fer ús, ampliar-lo o millorar-lo. Aquesta nova manera de treballar permet estalviar diners, pel fet que s’evita el pagament de llicències propietàries. Igualment s’evita dependre d’una multinacional tecnològica i es diversifica la contractació local. A més, també ajuda a crear xarxa amb altres administracions per compartir tecnologia.

No obstant això, el repte més gran d’implementar eines de codi obert és el canvi cultural dins de les administracions. La plataforma FlossBcn és un punt de trobada que dona accés a projectes, ofertes de feines i esdeveniments, i serveix per conscienciar sobre el programari lliure.

A més, Barcelona és la primera ciutat que s'uneix a la campanya de Free Software Foundation, Public Money, Public Code, i és un dels casos d’ús clau pel que fa a l’ús de programari lliure i de codi obert per democratitzar les ciutats.

El Github de l’Ajuntament de Barcelona inclou el següent:

Notícies

L’accés digital a l’Administració pública: és senzill per a tothom?

dl., 28/11/2022 - 10:55

Accessibilitat. El 22 de novembre de 2022 s’han reunit al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona diferents ponents per visibilitzar els reptes de l’accés a l’Administració pública.

Seül reconeix Barcelona com a millor ‘smart city’ estrangera

dv., 02/09/2022 - 16:05

Smart city. La World Smart City Expo Korea premia Barcelona com a millor ‘smart city’ pel lideratge i la governança.

Prova pilot per poder tramitar les ajudes socials de manera virtual

ds., 27/08/2022 - 10:25

Serveis socials. El projecte de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana Social donarà servei a quatre barris de Sant Andreu.

Barcelona i Bolonya s’alien per desenvolupar bessons digitals de les dues ciutats

dl., 11/07/2022 - 12:02

Els bessons digitals (digital twins) es basen en la modelització de dinàmiques urbanes mitjançant dades massives.

Agenda

Sense resultats

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital