Neix Solidarity Cities, una xarxa de ciutats europees unides en la gestió de la crisi de refugiats

Neix Solidarity Cities, una xarxa de ciutats europees unides en la gestió de la crisi de refugiats

Cooperació. Impulsada per Barcelona, Atenes, Berlín i Amsterdam, la xarxa promourà la transferència directa de persones refugiades de ciutat a ciutat, al marge de la gestió dels estats.

De les 160.000 persones refugiades que els estats membres de la Unió Europea es van comprometre a acollir l’any 2015, fins a aquest juliol només 3.065 havien estat reubicades des de Grècia i Itàlia a altres països. En el cas d’Estat espanyol, tan sols s’han reubicat 500 persones de les 17.000 sobre les quals es va comprometre.

Davant d’aquestes xifres, les ciutats europees han tornat a mostrar la disposició a acollir directament persones refugiades i han creat la xarxa de ciutats europees Solidarity Cities. Ho han fet al Social Affairs Forum d’Eurocities, que se celebra a Atenes, i que reprèn la idea de col·laboració directa entre ciutats que Barcelona i la capital grega van acordar al març, i que va ser vetada pel Govern de Rajoy.

Aquesta xarxa, a més de la reubicació de persones refugiades, també es convertiria en un punt d’intercanvi d’informació i coneixement sobre la situació de les persones refugiades per  compartir pràctiques, reptes i solucions adoptades des de les ciutats que en formen part.

La iniciativa de les ciutats europees també pretén guanyar visibilitat davant la Comissió Europea, perquè els governs locals puguin beneficiar-se dels fons de la Unió Europea que ara s’assignen de manera exclusiva als estats per cada persona refugiada acollida, perquè es pugui fer front a l’ajut inicial d’aquestes poblacions.

Laia Ortiz ha explicat des d’Atenes: “De la mateixa manera que ho està fent la societat civil, organitzant-se per actuar davant dels milers de morts a la Mediterrània, els governs locals també volem actuar en la defensa dels drets humans.”

Ortiz ha recordat que només aquest any Barcelona ha atès 1.450 persones sol·licitants d’asil al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), una xifra que representa un 35% més que l’any 2015 durant el mateix període. A més, s’ha doblat el pressupost anual d’aquest servei per fer front a aquest increment. Alhora, mitjançant el pla “Barcelona, ciutat refugi”, s’ha posat en marxa un programa d’allotjament i atenció per a les persones sol·licitants d’asil que són a Barcelona i que s’han vist excloses del sistema estatal d’acollida.

The newsletter The newsletter

Subscribe to our newsletter to keep up to date with Barcelona Digital City's new developments