Antoni Gaudí no era dissenyador

L’arquitecte i professor d’Història de l’Art i l’Arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), Juan José Lahuerta, impartirà la conferència “Contra el disseny: el cas Gaudí” el proper dimecres, 20 de gener, a les 19 h. La conferència es podrà seguir per streaming.

Lahuerta, que ha participat en el catàleg de la nova exposició “Modernisme, cap a la cultura del disseny” del Museu del Disseny amb l’article “Gaudí imagina i l’artesà realitza” qüestiona –i nega– la possibilitat de considerar Antoni Gaudí com un dissenyador.

La seva tesi sosté que el disseny, com a tal, parteix d’un projecte, és a dir d’un treball intel·lectual en el qual el que es vol executar es defineix en detall en una sèrie de documents, i posteriorment s’executa seguint els plànols.

Gaudí no treballa així, segons Lahuerta: el que fa el “geni del modernisme” és una pràctica completament experimental, relacionada amb la modernitat, amb el fer i desfer en la qual, a més, rarament hi ha un final del projecte.

Juan José Lahuerta, que actualment dirigeix la Càtedra Gaudí a l’ETSAB, és també fundador i director de la col·lecció Mudito & Co., que al 2007 va rebre una Medalla FAD per la seva tasca editorial. A banda de comissariar nombroses exposicions en diferents ciutats espanyoles, Lahuerta ha sigut assessor del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, senior curator del Museu Picasso de Barcelona i cap de col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Ha col·laborat en nombroses publicacions d'arreu del món, participant en les redaccions i consells científics de revistes sobre arquitectura, art, urbanisme, i ciutat.

 

Altres notícies

Laura Gispert: “Qui va dir que la sosten...

09/02/2021

Com seria menjar a l’aire lliure sense haver de generar plàstics o altres residus? Des d’aquest 2021, alimentació, disseny i...

Sostenibilitat i accessibilitat a Openne...

09/02/2021

El Museu del Disseny de Barcelona acollirà durant el proper mes l’exposició...

El Museu del Disseny i el FAD es troben...

09/02/2021

Madrid es convertirà en la capital del disseny mundial durant el mes de febrer. El Madrid Design Festival 2021 celebrarà la seva quarta edició amb...

Disseny, materials, salut i tecnologia,...

09/02/2021

L’ús de la mascareta ja és habitual en el nostre dia a dia. Però, com poden ser més segures i sostenibles? Un grup d’experts d’entitats...