“Barcelona compta amb una àmplia xarxa de suport a la innovació i l'emprenedoria que la converteix en un lloc atractiu per a les empreses”

Enric Cabestany és VP Publishing (Europa i LATAM) a FunPlus, una desenvolupadora i editora independent de videojocs a escala mundial amb seu a Suïssa. Establint l'oficina editorial a Barcelona el 2019, l'Enric lidera l'equip mentre estableix estratègies de distribució per donar suport i fer créixer el negoci de FunPlus a mercats clau.

Ell serà un dels integrants de la taula rodona “Barcelona, l'escenari de les indústries creatives”, que tindrà lloc dimecres 29 de març en el marc del Barcelona REACT 2023. A En primera persona parlem amb ell per conèixer l'estat del sector i els reptes de futur.

 

Ets VP Publishing a FunPlus. Com has arribat fins aquí?

Després de treballar en diversos projectes relacionats amb la tecnologia mòbil i els videojocs a escala internacional, i amb només quatre empleats, a finals del 2019 vam aconseguir portar una petita ramificació de la multinacional FunPlus a Barcelona. El que va començar sent una petita oficina al Wework de la Diagonal, va créixer gradualment fins a superar la xifra de 30 empleats – cosa que ens va obligar a traslladar-nos a una nova oficina al passeig de Gràcia, on ens trobem actualment.

Des que vam inaugurar FunPlus a Barcelona, hem anat duent a terme les tasques de gestió editorial de la companyia, amb un enfocament en el creixement del màrqueting, la gestió de la comunitat i els serveis creatius. Recentment, a FunPlus hem desenvolupat un nou pla d'expansió de desenvolupament de videojocs a dispositius mòbils.

 

Per què et vas interessar per aquesta branca?

Sempre m'he sentit atret per treballar en la intersecció entre la tecnologia i l’entreteniment. Va ser en aquest sector on vaig poder comprovar com el mercat de videojocs mòbils experimentava un constant creixement en els darrers anys, i una gran oportunitat no tant pel que fa a negoci, sinó per innovar i crear experiències emocionants per als usuaris. Sempre he apostat pel desenvolupament d'activitats creatives i, treballar en un sector com el dels videojocs per a mòbils, va suposar una oportunitat única per aplicar aquestes habilitats en un context en constant evolució.

 

Funplus treballa a escala mundial, però té l’oficina editorial a Barcelona. Com veus l’estat del sector del videojoc a Barcelona en comparació amb la resta del món?

Barcelona és un lloc atractiu per a la indústria del videojoc i també per al sector mòbil, ja que compta amb una gran quantitat de talent en tecnologia i programació, cosa que és un avantatge per a les empreses que operen al sector mòbil i de videojocs. A més, la ciutat té una àmplia xarxa d'incubadores i acceleradores de startups que poden ser molt beneficioses per a les empreses emergents en aquests sectors.

En comparació amb altres regions del món, Barcelona té una posició privilegiada en termes de la seva ubicació geogràfica i la seva connexió amb Europa i sobretot pel que fa al seu posicionament al sector mòbil que grans esdeveniments, com el MWC entre d'altres, han elevat la ciutat com un dels principals estàndards del sector.

 

Creus que els nous talents tenen l’opció de projectar-se internacionalment dins el sector? Com ha estat la teva experiència en aquest sentit?

Definitivament, hi ha aquesta possibilitat, sobretot quan estem parlant d'un sector que es troba en creixement constant i que s'espera que continuï creixent en els pròxims anys. A més, el sector del videojoc i de la tecnologia mòbil està completament globalitzat, per la qual cosa això facilita la manera com aquest talent pot adquirir, no només abast internacional com a marca, sinó també altres mercats diferents.

FunPlus ha aconseguit un període de creixement molt notable, la qual cosa ens ha permès créixer com a plantilla i adquirir noves competències dins de la multinacional després d'haver demostrat que la ciutat compta amb talent per exercir aquests rols, demostrant així que Barcelona és una localització destacada en l'àmbit internacional al sector.

 

Com es defineix Funplus?

Funplus es defineix com una empresa global de tecnologia i entreteniment que es dedica a crear experiències d’entreteniment per als jugadors de tot el món. Ens enfoquem a desenvolupar i publicar jocs mòbils i en línia innovadors que siguin atractius i accessibles per a tothom, des de jugadors casuals fins a més específics, com el gènere d'estratègia, on som líders. A l'oficina de Barcelona desenvolupem serveis editorials, de màrqueting i monetització i, molt recentment, hem establert un estudi de desenvolupament per a videojocs del gènere casual.

 

L’empresa ja té més de dotze anys d’història i més de 2.000 empleats. Quin creus que és l’èxit de Funplus?

El nostre èxit radica que FunPlus ha aconseguit mantenir-se a l'avantguarda de la indústria del joc mòbil, amb un dossier de títols d'èxit i una presència global en múltiples plataformes que gaudeixen dels nostres videojocs, que ja compten amb una autèntica legió de fans del gènere de l’estratègia. A més, l'enfocament a la innovació, la creativitat i la qualitat del producte també han estat factors clau en el seu èxit, així com la nostra capacitat per atraure i retenir talents de classe mundial, han contribuït significativament al seu creixement.

 

Creus que el sector s’està expandint? Què té Barcelona que no tinguin altres indrets?

El sector dels videojocs mòbils s'ha expandit significativament els darrers anys i s'espera que ho continuï fent. Segons un estudi, els ingressos globals dels jocs mòbils el 2021 van assolir els 90,7 mil milions de dòlars, cosa que representa més de la meitat de tots els ingressos generats per la indústria dels videojocs.

Barcelona té una pròspera escena de desenvolupament de videojocs mòbils, amb moltes empreses emergents i establertes que treballen al sector. A més, la ciutat compta amb una àmplia xarxa de suport a la innovació i l'emprenedoria, cosa que la converteix en un lloc atractiu per a les empreses del sector tecnològic i dels videojocs. També cal destacar que Barcelona és una ciutat molt atractiva per als desenvolupadors de videojocs mòbils per la seva ubicació geogràfica, clima càlid i la seva cultura vibrant. Això la converteix en un lloc atractiu, tant pels desenvolupadors locals com pels que venen d'altres llocs del món.

 

Participaràs en el REACT en una taula rodona sobre les indústries creatives. Sobre què parlaràs?

El REACT suposa una oportunitat excepcional per conversar amb companys que desenvolupen activitats diferents de les de FunPlus, però que parteixen d'una mateixa premissa creativa. Aquesta indústria comprèn una àmplia varietat de sectors, com ara el disseny, la publicitat, la moda, l'arquitectura, el cinema, la música o els videojocs, i dialogarem sobre com tots aquests vectors convergeixen en molts punts i en els quals Barcelona s'estableix com un lloc referent per desenvolupar aquestes activitats.

 

Com veus el sector de les indústries creatives a Barcelona en l'actualitat, d'acord amb la teva experiència?

Barcelona és una ciutat coneguda per la seva creativitat i suport a les indústries culturals i creatives i totes convergeixen en molts punts sense importar el seu model de negoci. Per exemple, el desenvolupament de videojocs de FunPlus requereix un enfocament multidisciplinari, que involucra la col·laboració de dissenyadors, programadors, artistes, animadors, músics i altres professionals que comprenen aquesta indústria creativa. Aquesta presència de diverses empreses treballant conjuntament en productes creatius permet que es generi un entorn propici per a la creació de videojocs mòbils d'alta qualitat i en constant evolució.

 

 Què caldria fer per a potenciar-lo? 

Hi ha diverses iniciatives per impulsar aquestes indústries creatives; en el cas de FunPlus, impulsar l'impacte econòmic de la indústria del videojoc mòbil implica fomentar la formació de professionals, promoure la creació d'aquests espais col·laboratius i flexibles, impulsar xarxes de col·laboració entre empreses i professionals que fomentin l'intercanvi d'experiències i coneixements, l'organització d'esdeveniments com el REACT que permetin a professionals presentar els seus projectes i, per últim, oferir incentius i ajuts econòmics a les empreses i emprenedors del sector perquè així puguin desenvolupar els seus projectes i productes de manera més efectiva i sostenible.

Altres notícies

“No és l’espai en si mateix, sinó com ca...

19/04/2023

Guillermo Santomà és arquitecte i dissenyador. Enguany ha estat l’encarregat de liderar la proposta d’Inspired in Barcelona al...

A la recerca dels ODS, una Scape Box al...

19/04/2023

El Museu del Disseny us proposa una...

Present i futur de l’art digital de Barc...

19/04/2023

En el marc de l’exposició ‘Digital Impact’, que s’inaugura el 28 d’abril, l’...