Coneixes la Biblioteca El Clot-Josep Benet?

Ja fa més de set anys que les veïnes i els veïns del Clot i de la Llacuna del Poblenou tenen una biblioteca que dona servei als dos barris. Es tracta de la Biblioteca El Clot-Josep Benet, que compta amb un fons de més de 47.000 documents. El seu equip està format per vuit persones: l’Anna, la Carmen, la Manuela i la Pilar són les tècniques auxiliars, la Mireia i en Carlos, que hi donen suport, l’Oriol és el bibliotecari i, la Marta, la directora de l’espai. Conversem amb l’equip sobre el seu dia a dia i la importància d’una biblioteca al territori. 

Com us organitzeu com equip? Com arrenca el dia a la biblioteca?

A primera hora fem les tasques necessàries per a que tot estigui a punt quan obrim les portes: buidem la bústia, fem els retorns, preparem els documents que ens han demanat altres biblioteques per a préstec interbibliotecari, col·loquem la premsa diària i endrecem documents, entre d‘altres.

Durant la jornada anem combinant diverses tasques, que són diferents per a cada persona de l’equip, amb la principal de totes que és l’atenció a l’usuari. Buscar informació, preparar llistes de compres, processar els documents quan ens arriben, organitzar activitats i dur-les a terme, omplir de continguts les xarxes socials de la biblioteca, fer estadístiques, preparar visites escolars i fer-les, col·locar i endreçar els documents són algunes de les tasques que fem cada dia. Cada dia és la mateixa feina i la vegada cada dia és diferent.

Què és el que més us agrada de la vostra feina?

Treballar per als veïns i veïnes, i el contacte directe amb els usuaris. També estar al dia de les novetats literàries, cinematogràfiques, etc. i poder-les recomanar.

Per què creieu que és important vincular la biblioteca amb el territori? De quina manera us hi vinculeu?

La biblioteca, com a servei públic que és, ha de donar resposta a les necessitats dels usuaris i no es pot fer sinó hi ha un vincle amb al territori, un coneixement i un treball conjunt.

Aquesta vinculació l’hem fet convertint-nos en un servei útil per a les persones: adequant els nostres horaris, serveis, activitat i col·lecció a les demandes i les necessitats dels usuaris.

També treballem amb les entitats i equipaments del territori planificant activitats i promovent nous serveis.

Com valoreu el fet que la biblioteca estigui integrada dins el Disseny Hub i connectada amb totes les altres entitats de les quals en formen part?

En un principi ho valoràvem com un handicap, ja que teníem la percepció que el Museu del Disseny ens invisibilitzava i el cert és que a la gent encara ara, els hi costa trobar-nos. Però hem sabut aprofitar aquesta oportunitat per treballar conjuntament organitzant algunes activitats, com per exemple un club de lectura amb el Museu del Disseny.

Recentment heu posat en marxa el club de lectura ‘No, això no és un club de lectura juvenil’ i teniu altres activitats en marxa. Quines són les que tenen més èxit? 

Els clubs de lectura funcionen molt bé i ara mateix en tenim en marxa cinc de diferents.

Les activitats familiars d’animació a la lectura també són molt demandades i en general els taller de creació tenen una molt bona resposta.

Quin valor creus que donen les biblioteques a l’actualitat? Ha canviat l'ús que se'n feia abans de la pandèmia i ara?

Durant el confinament les Biblioteques de Barcelona vam continuar treballant, en la mesura de les possibilitats, per seguir oferint un mínim dels serveis habituals: activitats culturals on-line, préstec de llibres electrònics, posada en funcionament d’un carnet virtual...

Al juny del 2020 vam tornar a obrir paulatinament i hem intentat ser, dins de les restriccions, un bastió de normalitat.

Ara mateix l’ús que se’n fa és igual que el que es feia abans de la pandèmia: la biblioteca s’omple cada dia tot i que l’aforament és limitat. Això sí, hi ha un increment molt important dels usos virtuals.

Altres notícies

Arquitectura en clau musical

04/05/2021

Organitzat per 48h Open House Barcelona, Música...

L’Enric Miralles dissenyador

04/05/2021

Del 26 de maig al 29 d'agost arriba al Disseny Hub la mostra...

La millor creativitat europea, al Dissen...

03/05/2021

El Disseny Hub Barcelona acollirà l’exposició Travelling Exhibition 2021. La cita, que tindrà lloc del 10 al 30 de maig, serà una...