Disseny d’emergència per salvar vides

El mes de novembre el Museu del Disseny presentarà l’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19”, que recollirà una selecció de les múltiples iniciatives –tant privades com públiques– que des del món del disseny han donat una resposta ràpida a les necessitats més urgents de la crisi sociosanitària provocada per la pandèmia.

L’equip del Museu treballa actualment en la col·lecció, que ja compta amb una vintena de peces, i continua en el procés de documentació de les diferents iniciatives i projectes que continuen sorgint per oferir una àmplia fotografia del poder del disseny de salvar vides i d'emprendre la seva responsabilitat social.

Els elements de protecció seran un dels àmbits principals de la mostra. Destaquen les aportacions en mascaretes higièniques fetes pels dissenyadors Txell Miras, Josep Abril i Miriam Ponsa, tots ells presents a la col·lecció de moda del Museu; la proposta de màscara plegable Closca Mask, o la pantalla de protecció facial Gracia Mask de Joan Ayguadé.

Entre els dispositius de protecció per a ús sanitari, s’inclouen l’equip 3DDF de l’estudi de disseny MOS, que permet l’adaptació de les màscares de snorkeling de Decathlon per a ús clínic, i també la mascareta reutilitzable Aleu, desenvolupada per Eurecat amb l’objectiu de garantir l’abastiment d’EPIs a tots els professionals.

L’exposició també pararà atenció a diferents solucions de maquinària clínica que van fer front a qüestions com la manca d’aparells respiradors. Alguns exemples són la vàlvula Angel-Y de Minnim Design, que facilita que un respirador existent pugui ser utilitzat per a dos pacients; el robot de desinfecció d’espais MTS uvc, que es desplaça de forma autònoma i utilitza tecnologia de llum ultraviolada; i el sistema de gestió d’aire AMS mini, fabricat amb impressió 3D.

La gràfica també ocuparà un espai. Destaquen els cartells del projecte #Estopasará, una plataforma col·laborativa al voltant de l’art i el disseny promoguda per València Capital Mundial del Disseny 2022.

La inauguració de l’exposició, que compta amb la col·laboració de l’ADI-FAD, tindrà lloc en el marc de la Barcelona Design Week, que enguany ha hagut de reprogramar-se del mes de juny a la tardor per motius de seguretat.

Altres notícies

Nacho Padilla: «El foc polític indiscrim...

20/10/2020

El director creatiu de l’Ajuntament de Barcelona, Nacho Padilla, insisteix a fugir d’allò anodí: que la comunicació...

Comerços i joves creatius van de la mà a...

13/10/2020

Dissenyem Comerç, la iniciativa de l’Ajuntament de...

Tallers Oberts de l’A-FAD, una tardor d’...

13/10/2020

Amb la intenció de donar suport al món de la creació, l’art, l’artesania i el disseny, l’A-FAD impulsa...

La 12a edició del festival Blanc! arriba...

13/10/2020

El Blanc! Festival celebra la seva 12a edició en un context atípic, en què ...