Disseny i talent al servei del comerç de proximitat

Helena Elizondo està estudiant tercer de disseny en l’especialitat de Disseny Gràfic a l’Elisava. Elisabet Sau es va graduar l’any passat en l’especialitat de Disseny de producte al mateix centre. A més del disseny, totes dues estan unides pel talent. Et convidem a conèixer-ho. Descobreix talent!

Helena Elizondo i Elisabet Sau van ser integrants de l’equip de treball Elisava i Eix Comercial Sants - les Corts, el grup pilot que va donar el tret de sortida a Dissenyem comerç, un projecte que té per objectiu impulsar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la regidoria de Turisme i Indústries Creatives, juntament amb la regidoria de Comerç, Mercats, Hisenda i Règim interior, Barcelona Activa i el Disseny Hub Barcelona

Des d’Elisava es va plantejar la proposta a l’alumnat que estava en actiu el passat curs 2019-2020. La intenció era que fos un equip multidisciplinari, tant en especialitat com en formació, per tal d’unir perfils, edats i maneres de treballar. De seguida, tant l’Helena com l’Elisabet van tenir clar que aquest projecte era molt interessant. “Jo soc de Navarra, i quan vaig venir a Barcelona vaig veure que era difícil conèixer el barri. Veure que podia treballar amb la gent i endinsar-me en la vida de barri em va semblar una proposta molt atractiva”, explica Helena Elizondo. Per la seva banda, el que li va cridar l’atenció a Elisabet Sau va ser la vinculació que tenia el projecte amb el disseny social: “M’agrada entendre el disseny com allò per millorar la vida de les ciutats, de l’entorn en el que vivim i de les persones”.

L’equip d’Elisava l’han format un total de vuit alumnes i professors i ha estat liderat per Danae Esparza. Fruit del treball coordinat amb els comerciants, i les sessions d’investigació i els processos participatius n’ha sortit un conjunt de deu propostes que, segons apunta Helena Elizondo, van ser molt ben rebudes pel veïnat. “Hem parlat amb els comerciants i ens han dit que estaven molt contents amb el projecte i els resultats. Saber que ho volen implementar i que els semblen millores per als seus comerços és molt gratificant”. Les propostes són ben variades, però les que més destaquen l’Elisabet i l’Helena són el ‘Qui és qui?’ i ‘Un dia, un comerç’ per les possibilitats que ofereixen de generar sinèrgies i interacció entre els mateixos comerciants. La primera proposta es tracta d’una idea inspirada en el conegut joc de taula “¿Quién es Quién?” per donar a conèixer els comerços del barri. I la segona, d’una agenda d’activitats als comerços associats per fomentar la interacció i coneixement entre els membres.

Dissenyem comerç continua amb altres parelles d’escoles de les diferents disciplines del disseny i eixos comercials de la ciutat. De moment, la resposta és molt bona, i les dues integrants de l’equip d’Elisava han valorat el projecte molt positivament, tant per la iniciativa en si com per posar en valor el disseny i el seu poder transformador. “Aquesta potser és la part que la gent menys coneix. Com podem arribar a transformar situacions i facilitar les eines per aconseguir uns objectius”, explica Elisabet Sau.

A banda de la seva participació a Dissenyem comerç, Helena Elizondo i Elisabet Sau també treballen en altres projectes. Un d’ells és ‘Banc de Sang’, una exposició sobre el Banc de Sang i Teixits de Catalunya a partir de l’experimentació amb dades i la seva visualització. Per la seva banda, Elisabet Sau, que està fent un postgrau de Packaging, participa en un projecte sobre disseny i gènere.

Altres notícies

Arquitectura en clau musical

04/05/2021

Organitzat per 48h Open House Barcelona, Música...

L’Enric Miralles dissenyador

04/05/2021

Del 26 de maig al 29 d'agost arriba al Disseny Hub la mostra...

La millor creativitat europea, al Dissen...

03/05/2021

El Disseny Hub Barcelona acollirà l’exposició Travelling Exhibition 2021. La cita, que tindrà lloc del 10 al 30 de maig, serà una...