El Disseny Hub acull tres exposicions sobre el món de la joia

Al Disseny Hub, centre neuràlgic del disseny, estrenem la nova temporada amb tres cites imprescindibles pels amants de la joieria.

Per una banda, el Museu del Disseny estrena el 23 de setembre una nova mostra dedicada a les primeres dones joieres que van treballar a Catalunya la segona meitat del segle XX. Es tracta de ‘Joieres 1965-1990. Entre l'art i el disseny’, que reivindica la contribució de les dones a la modernització de la joieria catalana. 

L’exposició, que estarà activa fins al 28 de novembre, mostra peces molt rellevants de 12 joieres que pertanyen a dues generacions: les pioneres Ninon Collet i Mariona Lluch, i una segona generació formada per Montserrat Guardiola, Carmen Zulueta, Teresa Capella, Anna Font, Teresa Casanovas, Chelo Sastre, Margarita Kirchner, Ángeles López Antei, Marta Breis i Núria Matabosch. Totes elles van treballar a Barcelona i van estendre a casa nostra els aires renovadors de la ‘nova joia’, que qüestionava l’alta joieria i entenia aquesta pràctica com un nou camp d’experimentació i expressió artística. Vinculat a aquesta exposició també se n'ha editat la publicació "12 joieres 1965-1990. Art, disseny i experimentació", produït per Sd · edicions, amb textos de Pilar Vélez, historiadora de la joieria i directora del Museu del Disseny de Barcelona; Imma Jansana, arquitecta i joiera; i Mª Lluisa Samaranch, dissenyadora gràfica i fundadora de l’editorial.

Els seleccionats dels Enjoia't

Per altra banda, a partir del 23 de setembre també es podran veure les peces seleccionades dels Premis de Joieria Contemporània ENJOIA’T, organitzats per l’A-FAD. En total, seran 13 obres corresponents a la categoria Professional i 13 a la d’Estudiant, que estaran exposades al Disseny Hub fins al 24 d'octubre. Enguany el jurat que hi ha participat ha estat format per cinc professionals del sector: Ruudt Peters, joier; Nicolás Estrada, joier; Pilar Garrigosa, joiera; Roberta Bernabei, joiera; i Imma Jansana, arquitecta i joiera.

Des de l’any 1994, els premis Enjoia't guardonen les creacions contemporànies més destacades del sector de la joieria. Es converteix, així, en un punt de trobada indispensable per a professionals i estudiants joiers d’arreu del món. 

Fira Joya Barcelona 2021

Durant els mateixos dies el nostre equipament emplaçarà la fira JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects 2021, punt de trobada internacional per al sector de la joieria artística contemporània. Enguany se celebrarà amb un format expositiu, dividit en dos espais destacats de la ciutat: al Disseny Hub es mostraran les peces dels artistes individuals i dels premiats, mentre que el Centre d’Artesania de Catalunya acollirà les escoles, galeries i col·lectius.

El jurat, format per Lucia Massei, directora de l’escola de joieria contemporània ALCHIMIA; Saskia Kolff-van Es, historiadora i catedràtica holandesa, especialitzada en joieria contemporanea, Namkyung Lee, artista coreana guanyadora de l’edició de JOYA 2020 i Paulo Ribeiro, fundador i director del certamen des de l’any 2008, ha seleccionat 75 artistes, que representaran el millor de la joieria artística mundial. 

Activitats paral·leles

En el marc de les tres propostes que acollirà el Disseny Hub Barcelona, també tindran lloc un conjunt d'activitats paral·leles. Es tracta de la presentació del llibre "La joya expandida", sobre la trajectòria d’Enric Majoral (30 de setembre, al Disseny Hub), l'exposició de corones dels Premis Enjoiat (del 8 de setembre al 3 d'octubre, al Museu Picasso), i la taula rodona "Artistes joieres, joieres artistes. El paper de la dona en la creació de la joia" (29 de setembre, al Museu Picasso).

Altres notícies

Alexander Nachkebiy: "Banksy és una...

16/11/2021

Alexander Nachkebiy és el comissari de la nova exposició del Disseny Hub, '...

Formació i creativitat amb Wix Playgroun...

15/11/2021

El Disseny Hub Barcelona serà el 12 de novembre l’escenari on se celebrarà el...