El Disseny Hub, un dels 197 refugis climàtics a la ciutat

Juliol i agost són els mesos per excel·lència de les altes temperatures. Per combatre la calor, la ciutadania ja disposa, des de fa unes setmanes, de gairebé 200 refugis climàtics. Es tracta d’una iniciativa que va posar en marxa l’Ajuntament de Barcelona el passat 2019 per oferir confort tèrmic, aigua i descans a qui ho necessiti, especialment els grups més vulnerables, mentre mantenen els seus usos habituals i funcionalitats.

El pla de refugis climàtics ja està actiu, i enguany s’allargarà fins al 15 de setembre. Comptarà amb 197 espais repartits per a la ciutat, 42 més que l’any passat, entre parcs amb ombra i equipaments municipals com museus o biblioteques i centres esportius. Tots aquests espais són accessibles i estan degudament senyalitzats amb el distintiu corresponent.

Un d’aquests refugis climàtics és el Disseny Hub, en concret, la planta 0A, amb accés des de la plaça d’Àvila, en la qual es disposa de bancs per seure i descansar, i es facilitarà aigua amb gots reutilitzables si es necessita. A més, s’ofereix wifi gratuït, punt de càrrega per a dispositius mòbils i lavabos.

Aquest serà el segon any que el Disseny Hub se suma a la xarxa de refugis climàtics, una acció que, des de la Unitat de Públics, és satisfactòria. “Valorem molt positivament que el Disseny Hub ofereixi les seves instal·lacions com a refugi climàtic i com un actiu per a la resiliència de la ciutat contra el canvi climàtic”, explica Deirdre Haughey, responsable de la Unitat de Públics del Disseny Hub Barcelona.

Un edifici sostenible

Una de les mesures que es tenen en compte des dels refugis climàtics és el manteniment de la temperatura interior als 26 graus. En aquest sentit, el control tèrmic és un dels aspectes que s’han tingut en comptes des del Disseny Hub des dels seus inicis en termes de sostenibilitat. “El canvi climàtic és un dels reptes més importants del nostre temps i el Disseny Hub està a disposició per poder ajudar en aquest repte global”, afegeix Deirdre Haughey.

I és que, a nivell estructural, la construcció de l’edifici i l’aprofitament dels desnivells ha permès que un 70% d’aquest estigui semisoterrat, cosa que contribueix a millorar el seu aïllament i comportament tèrmic. En aquest sentit, l’edifici del Disseny Hub té la certificació ‘A’ de qualificació energètica, la màxima possible, i el distintiu de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya. “Aquests reconeixements es basen en el fet que les parets, cobertes de vidres i fusteries, entre d’altres, tenen uns aïllaments millors que els habituals. També apliquem l’enllumenat eficient amb led o fluorescent i, recentment, hem instal·lat vinils amb filtre de radiació solar”, explica Deirdre Haughey.

L’aire condicionat i la calefacció es nodreixen a partir de la connexió a la xarxa de climatització de Districlima, un sistema descentralitzat eficient amb recuperadors de calor i que estalvia fins a un 50% de les emissions de CO2. Totes aquestes accions, juntament amb d’altres vinculades a la climatització, l’electricitat, la il·luminació i al tractament de l’aigua fa que el Disseny Hub sigui una de les construccions més sostenibles i energèticament eficients de la ciutat.

Altres notícies

Art Photo Bcn reforça el circuït fotogrà...

16/08/2022

La novena edició de l’Art Photo Bcn arriba amb novetats. Aquest...

'Tot Cor', la nova exposició d...

22/07/2022

Del 4 d'agost al 18 de setembre de 2022 el Disseny Hub Barcelona presenta per primera vegada la col·lecció...

L’ADG-FAD assessora en el concurs de la...

04/07/2022

Cada Onze de Setembre se celebra la Diada Nacional de Catalunya, un dia en què es commemora el final de la Guerra de Successió del 1714. En...

Ciència, tecnologia i sostenibilitat al...

04/07/2022

Barcelona compta amb un nou programa per impulsar el turisme científic: “Barcelona, destí ciència”.

Es tracta d’una oferta en clau...