El Museu del Disseny ens convida a entendre el món en clau Papanek

El passat dijous 31 d’octubre el Museu del Disseny de Barcelona va presentar l’exposició temporal “Victor Papanek: La política del disseny”, la primera gran retrospectiva sobre el dissenyador, que els anys seixanta ja clamava per un disseny que incorporés la inclusió social, la sostenibilitat i la crítica al consumisme. Per a introduir-nos a la seva mirada de manera lúdica, el museu ha organitzat un programa d’activitats paral·leles a l’exposició.

En el marc del programa de conferències i debats “Disseny per viure”, que enguany guarda una estreta vinculació amb el pensament de Papanek, el pròxim 15 de novembre tindrà lloc una sessió de cinefòrum on es projectarà el documental francès Demain (2015) en versió original i amb subtítols en espanyol. El cicle segueix amb el debat “L’art revisa Papanek”, que tindrà lloc també al museu el 3 de desembre. Una setmana més tard, el dia 10, el dissenyador bioregional, escriptor, assessor i productor d’esdeveniments John Thackara impartirà la conferència “Els camins cap a la sostenibilitat. Com adaptar-se a l'economia del futur”. El darrer debat del cicle tindrà com a títol “Col·laboració i resistència”, i se celebrarà a la Sala C del Disseny Hub el 17 de gener de 2020. 

En l’àmbit educatiu, el museu ha impulsat dos projectes de col·laboració amb diferents escoles de disseny de la ciutat on intervindran un total de 300 alumnes. A més, promou activitats familiars per apropar el món de Papanek als més petits mitjançant visites guiades dinamitzades, tallers i activitats col·laboratives, com ara els tallers les que organitza en el marc de la tercera jornada del “Disseny en família” o el l’activitat “El món de Victor Papanek”, que podreu viure en primera persona des d’aquest cap de setmana. En col·laboració amb la Biblioteca El Clot-Josep Benet, el Museu també organitza el club de lectura “Llegim el Museu. La política del disseny”. El curs, conduït per Clara Grífol, consta de vuit sessions que s’allargaran fins al maig de 2020.

Finalment, i com a part del programa “Dissenyar mons reals”, des del Museu s’impulsaran activitats de proximitat als Centres Cívics Joan Oliver, Pere Quart i Vil·la Urània. L’objectiu és posar a l’abast de la societat tallers gratuïts i espais de pensament crític, per així explorar conjuntament com el disseny pot ajudar-nos a construir un món millor. 

Tot plegat, un conjunt de propostes per a totes les edats que busca ajudar-nos a descobrir la figura, pensament i filosofia de Papanek, a partir de la reflexió i l’educació. Us recomanem que no us les perdeu!

Altres notícies

Roberto Piqueras: «El Sustainable Challe...

18/11/2020

El dissenyador i pedagog social Roberto Piqueras, en nom de MODA-FAD, ha comissariat, junt amb la directora creativa de la...

Disseny per al desenvolupament sostenibl...

18/11/2020

El 2020 ha arrencat amb una dècada d’acció col·lectiva enfocada a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)...

Reconèixer el bon disseny: Premis FAD, H...

18/11/2020

L’Altell del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) acull...

Pavelló Internacional: un viatge pel dis...

18/11/2020

La Barcelona Design Week és membre fundador de la World Design Weeks Network, una xarxa global de design weeks que té per objectiu...