Food & Tech o l’alimentació sostenible

Una de les sessions dins del Foodture posarà sobre la taula la pregunta: com ens alimentarem en la propera dècada? A la conferència The New Farming / Emerging Food Systems hi participarà entre altres Bernat Añaños, food activist i cofundador d’Heura Foods. Junt amb Marc Coloma, Bernat Añaños va cofundar, l’any 2017, una start-up que produeix carn vegetal i amb la que esperen superar els 12 milions d’euros en vendes aquest any. 

Els seus productes, a base de soja, aigua i oli d’oliva, busquen imitar el gust i la textura del pollastre i la vedella en forma d’hamburguesa, tires i mandonguilles. Però com s’aconsegueix reproduir el gust i la textura de la carn sense afegits ni conservants i sense consumir ingents quantitats d’energia?

“És un procés molt senzill”, diu Añaños: “fem una extrusió amb alta humitat amb la base de proteïna de soja, que és com una farina, i aigua. D’aquest procés en surt un bistec que tallem, marinem i posem en paquets per vendre”. Així, Heura redueix en un 99% les emissions per cada quilo de carn vegetal produït respecte la carn animal. 

Añaños reivindica l’ús de la tecnologia per alimentar-nos millor: “els principals sectors econòmics, com l’energia i el transport, han evolucionat moltíssim: abans anàvem amb carros i ara anem amb cotxes elèctrics. Amb l’alimentació estem fent exactament el mateix que fa segles: seguim utilitzant els animals, i el que hem de fer és eliminar els animals de l’equació, sense renunciar al sabor”.

Per aquest emprenedor i food activist, és “evident” que la indústria càrnica tal i com la coneixem ha quedat obsoleta: “el procés de fer carn és llarguíssim: es cultiva la soja de manera massiva en zones que s’han deforestat expressament per aquest ús, i aquesta soja, en lloc de convertir-se en un producte per ser ingerit, arriba a un animal, que la ingereix per anar a un escorxador, i a l’escorxador hi ha una màquina que talla aquesta carn i després l’ha de formatejar en salsitxa, hamburguesa o altres. És un procés etern i consumeix moltíssims recursos!

Durant els últims anys les informacions al voltant d’aquesta qüestió han evidenciat que el consum de carn a nivell global s’hauria de reduir dràsticament per tal de millorar la nostra relació amb el medi ambient. “Fins ara el funcionament del sistema alimentari ha estat força amagat, però ara ja sabem què hi ha darrere. Nosaltres venim a explicar que la tecnologia és la solució per resoldre els grans reptes que tenim al davant, i que existeix una altra manera d’alimentar-nos”.

A banda de l’aportació d’Heura, a la conferència The New Farming / Emerging Food Systems hi participaran el Dr. Pasi Vainikka, CEO de Solar Foods; Hélène Miller, cap d'Assumptes Europeus d’Aleph Farms; Pascal Hardy, fundador i president d’Agripolis, i Xavier Felipe, investigador agroalimentari de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Moderarà Carolina Angeli, membre de l’equip Foodture i CEO de Plat Institute.

Altres notícies

Els Premis FAD sumen 63 edicions

20/01/2021

ARQUIN-FAD convoca la 63a edició dels Premis FAD 2021. Creats l'any 1958, és el guardó més antic d'Europa en l'àmbit de l'arquitectura i...

Xavier Fina: «A Catalunya, la cultura no...

20/01/2021

Xavier Fina és gestor cultural i filòsof. Des del 2005 és professor de Producció i Gestió a l’Escola Superior de Música...

Antoni Gaudí no era dissenyador

19/01/2021

L’arquitecte i professor d’Història de l’Art i l’Arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), Juan...

Cicles oberts de lectura crítica a les B...

19/01/2021

Biblioteques de Barcelona porta nous cicles temàtics aquest 2021. Trobades periòdiques al voltant de diferents temàtiques amb...