Fusta, sostenibilitat i medi ambient

Aquesta temporada de tardor-hivern el Disseny Hub acull l’exposició Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat dins de la programació d’exposicions temporals del Museu del Disseny.

La mostra, que es podrà visitar a partir del 2 de novembre, inclou 420 peces que utilitzen la fusta com a material per crear dissenys aplicats a àmbits diversos com la construcció, l’automobilística, l’aeronàutica, el sector del tèxtil, l’acústica, l’àmbit de la salut o l’energia, entre d’altres.

‘Toquem Fusta! Disseny, Fusta i Sostenibilitat’, comissariada per Martí Boada i Pilar Vélez, reivindica aquest material – la fusta – per la seva condició de sostenible pel planeta i per la seva contribució a la bioeconomia circular. Mitjançant els objectes de fusta exposats, i des de l’òptica del disseny, es fa un recorregut per la relació de la fusta i la vida humana al llarg de la història i posa en relleu aquells objectes, artefactes o dissenys que han significat un punt d’inflexió en l’evolució cultural humana.

Des de les llances de Schöningen, el disseny de fusta més antic que coneixem – de fa uns tres-cents mil anys –, fins a l’actualitat, l’ús de la fusta ha estat una constant malgrat que en èpoques modernes s’havia substituït en molts casos per altres materials. En les últimes dècades estem vivint un augment del seu ús i una recuperació. Així, a ‘Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat’ es presenten elements en fusta que van des de les pròpies llances de Schöningen o alguns cullerots d’època neolítica fins a aplicacions contemporànies com ho és l’Habitatge MHM (el prototip d’una casa a mida real fabricada amb fusta, suro i palla que respon a les exigències i reptes per fer front a la crisi mediambiental).

La proposta forma part del programa de la conferència anual de l’European Forest Institute, que aquest any ha nomenat Barcelona Capital Europea del Bosc 2022. L’objectiu d’aquesta iniciativa és precisament el de conscienciar de l’alt valor dels boscos europeus.

L'exposició es podrà visitar al Museu del Disseny fins al 22 de gener del 2023.

 

Activitats paral·leles entorn a la fusta

En paral·lel a l’exposició s’organitzaran diversos tallers i activitats. Entre la programació hi trobem:

  • El cicles de visites guiades a l’exposició, ‘Vist per’. El 16 de novembre amb el zoòleg Jordi Sargatal; el 30 de novembre amb la periodista i comunicadora Txell Bonet, i el 14 de desembre amb el llicenciat en Història de l’Art i doctorat per la UB, Jesús-Ángel Prieto. Totes les visites tindran lloc a les 18 h.

  • Una taula rodona, sota el títol ‘Mirades cap a una sostenibilitat responsable: la natura model referent de la biociutat’, l’1 de desembre de 2022. En el debat hi participaran el dissenyador Curro Claret, el comissari de l’exposició Martí Boada i un ponent per confirmar. La moderadora serà la també comissaria de l’exposició ‘Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat’, Pilar Vélez.

Altres notícies

Endinsa’t en el Fashion Film

15/11/2022

El Disseny Hub s’omple de moda amb l’LCI Barcelona Fashion Film Festival, el festival que impulsa les produccions artístiques en el sector...

Poblenou Open Night: portes obertes al M...

14/11/2022

S’apropa la novena edició de la Poblenou Open...

La 30a edició dels Premis Lux mostra el...

14/11/2022

Un any més el Museu del Disseny acull la Gal·la dels Premis Lux. L’acte...