Ignacio de Juan-Creix: “Creiem en la ficció de disseny com a eina per a inspirar i explorar escenaris aparentment impossibles”

Com serà l’alimentació del futur? Com es combinen la tecnologia, el disseny i l’alimentació? Plat Institute és un dels centres d’innovació de referència en el camp de la R+D+i. Es tracta d’una plataforma creativa de codi obert que, a través de la investigació, el desenvolupament i l’educació, aborda els problemes alimentaris de la humanitat cap al futur. I ho fa a través de les seves dues branques, Sci-Fi FoodLab i l’Institute of Augmented Gastronomy.

Coincidint amb la publicació del Decàleg delivery & take away, dediquem l’En primera persona a una de les entitats que hi ha participat. Ignacio de Juan-Creix és el cap d’Innovació de Plat Institute. Amb ell parlem del disseny d’aliments, la tecnologia alimentària, la sostenibilitat i els reptes de futur. 

En quins projectes esteu treballant actualment?

Som agricultors del talent. Des de Plat Institute creem paisatges de futur, la creativitat és el nostre veritable capital. Treballem des de diferents àrees i desenvolupem línies d’innovació disruptiva o evolutiva amb projectes de Food Design, Circular Design i Sostenibilitat com el de Granini Growing Talent, on posem a l’abast de les marques el millor talent per treballar conjuntament solucionant problemes reals de la indústria, o els de VOM Edible Cloud, on s’ha dissenyat una tecnologia per fer bombons voladors.

Actualment també estem treballant en les àrees de Smoking Health Research, que és una investigació al voltant de les 450.000 plantes de tot el món per descobrir si es poden fumar, vaporitzar, inhalar o escalfar i quines propietats ens aportaran que es puguin aplicar a la salut. Una altra línia d’investigació és Edible Sound or how to eatdata, en la qual estudiem l’estructura del so i l’arquitectura del sabor. Estem donant veu al menjar. 

I en el futur? Quins projectes de futur teniu sobre la taula?

A banda del dia a dia a Plat Instiute, treballem en dos grans projectes més: per una banda, Foodture 2021, que s’aixeca com una gran oportunitat per a tots. Serà un esdeveniment de tendència en alimentació de futur amb rellevància internacional. Per altra banda, també estem treballant en un nou repte, un projecte internacional amb organisme de diferents països. Es tracta de la creació d’un hub o centre d’innovació i disseny circular que té una sinèrgia estratègica amb la gestió de residus de les ciutats, creant un sistema de solucions regeneratives. 

Properament es presentarà el decàleg del Take Away & Delivery. Quin paper hi ha tingut el Plat Institute?

Des de Plat Institute hem donat a conèixer el nostre informe sobre la situació actual. Volíem entendre quina oportunitat tenim davant la situació i com poder ajudar, des de la creativitat, els empresaris i els restauradors. Volem aportar estratègia per poder dibuixar futurs immediats regeneratius on el planeta, els consumidors i les marques juguen un paper conjunt, com en una cadena tròfica on tot és indispensable. 

De quina manera es combinen els criteris de disseny, innovació i sostenibilitat en el món de l’alimentació?

Per a nosaltres, pensar en dissenyar objectes funcionals comestibles, aplicant pensament disruptiu i disseny circular, és cobrir aquests criteris. Ho veiem, per exemple, al Projecte Final de Gray d’Elisava de Food Design, guiat per Mariana Eidler i del qual en som co-tutors. L’any passat, la dissenyadora Laura Gispert va dissenyar uns coberts comestibles, un projecte funcional que aplica els principis de disseny, innovació i sostenibilitat. 

Quin és el paper del dissenyador en el camp de la indústria alimentària?

El dissenyador té la capacitat de transformar un problema o una necessitat en un objecte o sistema amb la funcionalitat requerida. Aplicar disseny de producte i disseny d’usabilitat al packaging o bé al disseny de l’aliment permet apropar la bellesa i la salut a l’objecte, buscant que la forma, l’objectiu, els materials i la funcionalitat estiguin correlacionades amb un disseny sincer, proper i respectuós amb el planeta. Mes enllà de l’emoció, el disseny de la indústria agroalimentària té un paper fonamental, en el qual s'han de tenir en compte principis bàsics del disseny, un pla eficient de flux de materials i de persones, una distribució lògica de les instal·lacions i una eficient operació del procés. 

El mercat alimentari està en constant evolució.

Barcelona és en si la cimera d’innovació en disseny d’aliments, tecnologia alimentària, alimentació social i sostenibilitat. Des de Foodture Barcelona, que és on exposem les tendències d’una manera oberta, es busca crear un espai obert on diverses disciplines com la ciència, el disseny i la innovació s’uneixin per explorar i redissenyar el futur dels aliments. Foodture Barcelona destaca i reuneix ments creatives que lideren el canvi en l’ordre alimentari mundial. També es donen a conèixer treballs de disseny d’avantguarda a la recentment llançada plataforma de connexió Foodture i a l’edició Spoons Exhibition 2020.

Creiem en la ficció de disseny com a eina per inspirar i explorar escenaris aparentment impossibles. La ciència ficció es transforma en la ciència del demà, que ens permet dibuixar i reflexionar sobre escenaris futurs amb solucions d’avantguarda amb funcionalitat en el present. 

I d’aquí 10 anys, com serà el mercat del Food Design? Com ens alimentarem en la propera dècada?

Creiem que el futur es dissenya. És una oportunitat per a aconseguir millorar el món mitjançant aquest principi, aplicant bellesa i funcionalitat. El present i la nostra capacitat d’imaginació són les que determinen els possibles futurs construïbles.

En la propera dècada ens alimentarem de manera més sostenible i potser amb més tipus de proteïnes. Ens alimentarem combinant el delivery amb els videojocs. El disseny aplicat a la creació de nous aliments de proteïna solar, la circularitat i l’agricultura regenerativa seran determinants. En qualsevol cas, el més important és que la traçabilitat de tot allò que creem conjuntament sigui el més eficient possible tenint en compte la fragilitat dels ecosistemes. 

Aquest 2021, Barcelona serà la capital mundial de l’alimentació sostenible. De quina manera les ciutats poden contribuir a avançar cap a una alimentació sostenible?

Des de moltes vessants. Per exemple, aprofitar el terrats de les ciutats, generar sistemes de recuperació de residus orgànics i plàstics o bé generar nous sistemes de cultius urbans amb hidroponia o aquapònia que siguin menys que Quilòmetre Zero, que siguin Metro 0.

És totalment viable dissenyar un programa que ofereixi una altra experiència en el disseny habitat d’entorns urbans ecològics i centrats en l’ésser humà millorats digitalment mitjançant la intersecció de les disciplines de l’urbanisme i la ciència de les dades. 

L’alimentació del futur serà 100% sostenible?

“Davant el canvi climàtic, o ens aclimatem o aclimorim”. Ha de ser sostenible alimentar la humanitat i poder seguir vivint al planeta. Hem de cuidar la Terra, l’aire, els mars i els oceans urgentment o no aconseguirem mantenir un equilibri a l’ecosistema. És una qüestió d’estratègia humanitària conjunta. Si volem sobreviure hem de canviar el model de consum: d’agricultura lineal a permacultura, de disseny de consum lineal a consum circular.... i així amb tot. Avui en dia podem canviar l’ordre de les coses si pensem en una visió que no sigui curt termini. Podríem oferir una visió regenerativa de totes les indústries, buscant models d’economia i ecologia que permetin curar la terra i curar-nos, mentre seguim treballant i seguim alimentant un futur possible on tot estigui millor dissenyat.

Tot de depèn de nosaltres, de qui volem ser al 2030, o al 2050.

Altres notícies

Arquitectura en clau musical

04/05/2021

Organitzat per 48h Open House Barcelona, Música...

L’Enric Miralles dissenyador

04/05/2021

Del 26 de maig al 29 d'agost arriba al Disseny Hub la mostra...

La millor creativitat europea, al Dissen...

03/05/2021

El Disseny Hub Barcelona acollirà l’exposició Travelling Exhibition 2021. La cita, que tindrà lloc del 10 al 30 de maig, serà una...