Isabel Roig assumeix la presidència de la World Design Weeks

La xarxa global World Design Weeks, fundada al 2016 per les Design Weeks de Barcelona, Hèlsinki, Holanda, San Francisco, Toronto, Ciutat de Mèxic, Beijing, Seul i Tòquio, ha decidit traslladar la seva seu de Hèlsinki a la ciutat comtal. Els estatuts estableixen que la seu pot rotar cada tres anys, i durant el pròxim període les oficines de la World Design Weeks s’ubicaran al Disseny Hub Barcelona, aportant així un valor afegit a la voluntat de l’Ajuntament d’esperonar el talent creatiu de la ciutat.

Amb aquesta incorporació, el Disseny Hub Barcelona reforçarà el seu pes estratègic com a centre neuràlgic del disseny i la innovació a la capital catalana. La directora del Barcelona centre de Disseny i de la Barcelona Design Week, Isabel Roig, ha estat nomenada presidenta de la World Design Weeks. Segons ella, acollir la seu a la nostra ciutat és una gran notícia. “És una organització jove però va en creixement, i ara és un bon moment per donar una empenta a una ciutat creativa com Barcelona”, diu.

La notícia es dona en un context sense precedents: el coronavirus impossibilita, de moment, moviments entre països i congregacions de multituds. Això obliga a repensar esdeveniments com la setmana del disseny, que enguany ha estat ajornada de juny al novembre. “És evident que és un any difícil i l’aturada general ens afecta, però precisament per això tenim moltes ganes de fer una Design Week que aposti per recuperar la ciutat”, assegura Roig. Barcelona té un renom històric en el sector del disseny i, segons ella, ara té l’oportunitat de seguir creixent en xarxa. “Estar connectats amb altres ciutats del món ens permet fer col·laboracions, aprendre els uns dels altres, tenir reciprocitats i obrir diàlegs”, afegeix. 

A més, cal innovar quant a formats. D’ara endavant, els esdeveniments seran híbrids; és a dir, tindran un format digital i presencial, en la mesura que ho permetin les indicacions sanitàries. Roig no considera això un inconvenient: “els esdeveniments online et permeten arribar a públics molt més amplis; per exemple, a una conferència en streaming es poden connectar persones de tot el món, però clar, després no pots xerrar fent un cafè. Hi ha conseqüències negatives i positives, i les anirem matisant a mesura que ens hi trobem”.

De moment, la Barcelona Design Week d’enguany preveu ser un esdeveniment “que inundi la ciutat”, de manera que “qualsevol actor, entitat i empresa pugui fer-hi una activitat, i que hi hagi esdeveniments a tots els districtes”. Si bé l’aturada obligatòria ha implicat que el sector del disseny –com tants d’altres– pateixi, Isabel Roig està convençuda que “la gent té moltes ganes de reactivar-se”, i que “cal aprofitar l’oportunitat que representa acollir la seu de la World Design Weeks. És bo per la ciutat, pel sector del disseny, i per tots els ciutadans de Barcelona”, assegura. A banda d’impulsar la comunitat creativa, hi veu un espai “per donar suport al comerç i al sector de la restauració i l’hosteleria”. 

El regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament, Xavier Marcé, valora l’acollida de la seu com “una magnífica notícia, que s’enllaça amb la voluntat del Govern municipal per contribuir a situar aquest sector entre els eixos estratègics de l’activitat econòmica, i alhora suposa una oportunitat per fer de la creativitat i el disseny un dels elements vertebradors de la projecció internacional de Barcelona”.

La Design Week és una cita imprescindible per als professionals del món del disseny, la creativitat i la innovació de la ciutat. És una oportunitat per compartir la vitalitat del sector amb tota la ciutadania i ensenyar al món el talent local. La Barcelona Design Week de l’any passat va ser considerada per la revista Dezeen el “millor esdeveniment d’arquitectura, disseny i tecnologia del 2019”.

Altres notícies

Disseny d’emergència per salvar vides

15/07/2020

El mes de novembre el Museu del Disseny presentarà...

Jordi Sellas: “La cultura que requereixi...

14/07/2020

El periodista i gestor d'empreses culturals Jordi Sellas...

Cultura digital és cultura

14/07/2020

La digitalització de la cultura és un fet. La covid-19 ha posat en evidència el que ja feia temps que s’estava...

El Festival Cruïlla es reinventa amb Cr...

09/07/2020

El Cruïlla és un dels molts festivals que ha tingut que endarrerir la seva edició del 2020 degut a la crisi sanitàia provocada...