Jamshid Alamuti: “Sense la creativitat, la tecnologia és morta i no té sentit”

Jamshid Alamuti és cofundador de PiSchool i director general de XU Exponential University Group. El seu esperit multifacètic el converteix en una ment disruptiva, un estrateg transformador, un expert en desenvolupament personal i un líder creatiu. Amb ocasió de la seva conferència a l’edició d’enguany de l’ADCE European Creativity Festival, que tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona els dies 8 i 9 de novembre, parlem amb ell sobre creativitat, tecnologia i disseny.

Com entens la creativitat i com de vital és per al planeta i les nostres vides?

La creativitat pot ser entesa de moltes maneres diferents: pot esdevenir un ofici i una eina, un talent, un llenguatge. També és una part fonamental de l’ADN de cada ésser humà, que et permet ser capaç de posar-la en pràctica d’aquestes maneres. Per a mi, la creativitat és una part intuïtiva de com penso, actuo i em comunico. Afecta la meva personalitat i em fa fer el que faig i impacta en com ho faig. No crec que la creativitat sigui vital per al nostre planeta. El planeta no ens necessita, però nosaltres sí. Per tant, la creativitat és en certa manera vital per a nosaltres per a tractar millor el planeta i el que ens ha donat. La creativitat ens fa més humans, més naturals i més instintius, i ser humans ens fa respectar la vida i el planeta molt més.

Per què és important combinar tecnologia i creativitat?

La tecnologia és binària. És absoluta i alhora limitada per dos factors. El que hem après, desenvolupat i sabem és un. L’altre és que la tecnologia és sovint produïda sense que nosaltres sabem el que realment en pot resultar. Gairebé mai tenim una idea de les seves implicacions i conseqüències, naturalment, en tant que només tenim feedback de la massa crítica quan ja està aplicada. La creativitat és un filtre, una pòlissa d’assegurança. És l’element facilitador, humanitzador, traductor. Sense ella, la tecnologia és morta i no té sentit, i només pot provocar problemes o ser avorrida. 

Quin és el futur se’ns obre a partir d’aquesta combinació?

El futur és sempre incalculable. Mai hi és, només podem veure el present. Per tant, el millor que podem fer és tenir influència en el que vindrà demà. La tecnologia està en constant evolució, sempre experimentem el que algú altre va intentar construir ahir i està provant amb tu avui. Si tot va bé, s’establirà com l’estat present de l’avenç tecnològic. Per garantir que aquest procés connecta amb les nostres necessitats, és útil, i moralment i èticament adequat amb el que volem ser, necessitem la creativitat i el disseny absolutament. Si fem això, serà un futur increïble, no?

L’educació és essencial per fer realitat aquest escenari. Com són els programes que dissenyes, i quina experiència d’aprenentatge s’ofereix?

Els programes que dissenyo els anomeno ‘shows’, no perquè siguin diversió i entreteniment, sinó perquè per a mi els participants esdevenen actors. En cadascun dels programes començo qüestionant-me: “Quin és el problema?”, i em pregunto a mi mateix què hauria de saber un candidat per a trobar-hi una solució de millor manera i més ràpidament. Això em porta a produir un contingut, escollir uns entrenadors, crear una instal·lació i escollir uns participants. A partir d’aquí, els aporto uns inputs, inspiració, faig de mentor i els repto a introduir-hi la seva màgia personal, la creativitat en el cicle. El resultat d’aprenentatge és sempre increïble i únic, mai no repeteixo un xou!

El Creative Incubator va tenir lloc el mes de juny al Disseny Hub. Com va anar?

Va ser una experiència magnífica! El lloc és inspiració pura. L’espai sempre ha estat un dels elements fonamentals per a ensenyar disseny, i aquest respira creativitat i treu el millor de cadascú. Vam tenir bon contingut, bons mentors i bons participants, i el lloc va fer que tot anés el millor possible.

On se situa Barcelona en l’escala global de la creativitat?

M’encanta la fam de creativitat que experimento en tot moment. I encara més important, sento la passió i la urgència de seguir avançant.

Altres notícies

Roberto Piqueras: «El Sustainable Challe...

18/11/2020

El dissenyador i pedagog social Roberto Piqueras, en nom de MODA-FAD, ha comissariat, junt amb la directora creativa de la...

Disseny per al desenvolupament sostenibl...

18/11/2020

El 2020 ha arrencat amb una dècada d’acció col·lectiva enfocada a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)...

Reconèixer el bon disseny: Premis FAD, H...

18/11/2020

L’Altell del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) acull...

Pavelló Internacional: un viatge pel dis...

18/11/2020

La Barcelona Design Week és membre fundador de la World Design Weeks Network, una xarxa global de design weeks que té per objectiu...