L’ADG-FAD celebra 60 anys amb una exposició de cartells al Disseny Hub

El 4 de desembre de 1961 es va fundar l'ADG-FAD. Aquest any l'associació celebra 60 anys des de la seva fundació amb una exposició gratuïta de cartells creats per socis i sòcies per retre homenatge als fundadors. Es podrà veure al Disseny Hub fins al 9 de gener del 2022.

La mostra està formada per diversos cartells commemoratius amb més de 80 dissenys, on els artistes feliciten el seixantè aniversari a l'associació. Alguns d'ells estan fets per artistes de gran renom com Marc Català, Josep Maria Mir, Toni Miserachs, Ainhoa Nagore, Mariscal o els estudis Bildi i Hey, entre d’altres.

L’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics del FAD (ADG-FAD), en el seu origen anomenada Grafistes FAD, va ser fundada per Josep Pla-Narbona, Enric Huguet, Amand Domènech, Ernest Moradell, Eudald Serrasolsas i Humà, Ángel Grañena, Sebastián Rey Padilla, Tomás Vellvé, Josep Baqués, Francisco Graus i Joan Pedragosa amb l’objectiu de donar suport i divulgar l'estudi del grafisme. A poc a poc l'associació es va anar obrint pas i va engegar iniciatives referents que avui en dia encara continuen. La més destacada són els Premis Laus. Organitzats el 1964, aquests premis es van convertir en el primer guardó espanyol a la qualitat i a la creativitat gràfica de tot tipus d’element utilitzat en la comunicació visual publicitària. “Els Laus van marcar una presa de consciència professional, empresarial i política molt més enllà del simple ressort estètic”, explica l’actual presidenta, Sisón Pujol. “Els Laus també s’han d'alinear-se amb els valors de l'ADG: han de reconèixer aquells projectes i empreses que aposten per una transformació ecosocial, per la sostenibilitat... Han de ser transparents, justos, inclusius, paritaris, transgressors si cal... Han de representar el múscul creatiu i econòmic d'una societat en moviment. I no han de tenir por del debat i la crítica. Un motor i una eina per anar definint el present”, afegeix.

Actualment l’ADG-FAD segueix activa i fidel al compromís dels seus impulsors amb la cultura del disseny i amb uns objectius enfocats a la sostenibilitat i al disseny com a motor de canvi. “En aquests 60 anys s'ha definit la professió del disseny gràfic i la comunicació visual, s'ha donat visibilitat a la seva importància, tants pels que l'exerceixen com pels que hi inverteixen, se n'ha regulat l'ensenyament, s'ha connectat Catalunya amb el món, s'ha posicionat Barcelona com a capital del disseny gràfic... L'ADG-FAD n'és un dels actors, col·laboradors i, a vegades, fins i tot protagonista”, apunta. 

El primer aniversari de la nova junta

Quan falta poc perquè es compleixi el primer any de la nova junta directiva, Sisón Pujol en fa valoració. El passat mes de febrer Pujol era nomenada nova presidenta de l’ADG-FAD, prenent el relleu a l’aleshores president, Daniel Ayuso: “El cert és que el moment en què vaig entrar era (i és) delicat, per la COVID i els reptes de l'emergència climàtica. Però com a associació hem reflexionat molt, i encara ho estem fent, per adaptar-nos i aprendre a conviure amb aquesta incertesa amb l’objectiu d’aportar seguretat i eines al nostre sector”. “A aquesta tasca hi sumem, i amb urgència, treballar també des del disseny per la transformació cap a una societat més "social" i sostenible”.

Altres notícies

El projecte ‘(Oh!)pera’ connecta el tale...

17/01/2022

El Liceu, la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament...

Oberta la convocatòria per participar al...

30/12/2021

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa i...

Els millors productes d’ecodisseny de Ca...

09/12/2021

El passat mes d’octubre es va fer entrega dels...

Palo Alto i Can Ricart: dues apostes per...

09/12/2021

En els darrers anys el Disseny Hub ha anat reafirmant la seva posició com a epicentre del sector creatiu a Barcelona. Ara, dues noves iniciatives...