L’arquitectura de Miàs, al Disseny Hub

L’arquitectura imprevisible, innovadora i experimental de Josep Miàs serà protagonista aquesta tardor. Del 12 de novembre al 9 de gener, el Disseny Hub Barcelona acollirà ‘MiÀS. The making of making (architecture)’, una exposició dedicada a l’arquitecte català que comptarà amb més de 40 maquetes, croquis, referències i diverses tècniques experimentals per explicar tot allò que succeeix abans de l’obra construïda i acabada.

Així, ‘MiÀS. The making of making (architecture)’ planteja un recorregut per set espais pel procés de disseny de l’estudi fundat per l’arquitecte l’any 2020: Entre línies, Tot podria ocórrer, Espais onírics, Arxiu, Arquitectura per emportar-se, Raigs X i Su-perfícies esquinçades.

En tots ells hi veurem peces representatives de l’arquitectura de Miàs. Es tracta de peces pròpies de l’arxiu del Museu del Disseny i d’altres que han estat exposades a la sala MIAS del Centre Nacional d’Art i Cultura Georges Pompidou de París. Així, el primer espai ens introdueix dins l’univers del collage en l’arquitectura, un tret característic dels processos de MiÀS. El segon permet al visitant endinsar-se en el món de la fantasia, els fantasmes i l’inconscient. El tercer mostra l’arquitectura oculta, aquella que queda amagada per façanes i revestiments, mentre que el quart mostra l’arquitectura que sorgeix de les escletxes, d’entre dues línies de força que poden donar lloc a carrers, camins, passatges, canals, pòrtics, però que sempre creen espais de trobada. El cinquè parla d’una arquitectura que no podem llegir des del seu perfil: les cobertes i la topografia, encarregats sovint de delimitar perfils i tancar espais. El sisè presenta una arquitectura preparada per fugir, per escapar a qualsevol altre lloc més enllà de l’emplaçament preestablert, projectes que sorgeixen i es desenvolupen somiant que sempre podran ser-hi a un altre món. Per últim, l’exposició es tanca amb un espai dedicat a l’obra construïda, on hi veurem imatges que mostren com el projecte només es concreta en l’últim moment o en l’última decisió.

"Volem explicar com pensem, més que com construïm. El que distingeix el despatx és una radicalitat, una certa irreverència, una certa capacitat critica, una disconformitat respecte el que passa", explica Miàs.

La mostra ha comptat amb la participació d’empreses innovadores en els sectors del vidre (Vi-dresif), el formigó GRC (Consolis-Tecnyconta), la impressió (Hewlett Packard) o la il·luminació (iGuzzini). Empreses que han format part del disseny experimental de diversos projectes de l’estudi, i que han fet possible la materialització d’aquesta exposició a través de productes i pro-cessos capdavanters en la seva branca.

A banda de l’exposició també es duran a terme diverses activitats paral·leles:

- El debat “Arquitectura i Salut Mental” a càrrec de MIAS i la Comunitat Terapèutica del Maresme. Dimecres 24 de novembre, a les 18 h, al Disseny Hub Barcelona.

- La conferència “MIAS at DHUB” a càrrec de Josep Miàs. Dimecres 2 de desembre, a les 18.30 h, al COAC Barcelona.

- “Innovació i arquitectura”, el debat i presentació de les quatre empreses que produeixen l’exposició (Vidresif, HP, iGuzzini, Consolis-Tecnyconta). Dimarts 14 de desembre, a les 12 h, a l’Escola Sert.

‘MiÀS. The making of making (architecture)’ està coorganitzada pel Disseny Hub Barcelona i l’Estudi MiAs, reconegut estudi d’arquitectura que ha rebut diversos premis a nivell nacional i internacional. Després de d’homenatjar la figura d’Enric Miralles, ara el DHUB acull aquesta exposició dedicada a Josep Miàs qui, curiosament, va treballar més de deu anys a l’estudi de Miralles.

Altres notícies

Alexander Nachkebiy: "Banksy és una...

16/11/2021

Alexander Nachkebiy és el comissari de la nova exposició del Disseny Hub, '...

Formació i creativitat amb Wix Playgroun...

15/11/2021

El Disseny Hub Barcelona serà el 12 de novembre l’escenari on se celebrarà el...

L’arquitectura de Miàs, al Disseny Hub

15/11/2021

L’arquitectura imprevisible, innovadora i experimental de Josep Miàs serà protagonista aquesta tardor. Del 12 de novembre al 9 de gener, el...