Laura Gispert: “Qui va dir que la sostenibilitat és avorrida? Cal ser responsables”

Com seria menjar a l’aire lliure sense haver de generar plàstics o altres residus? Des d’aquest 2021, alimentació, disseny i sostenibilitat són encara més compatibles gràcies al projecte Voilà.  

La jove Laura Gispert (Sant Cugat, 1994) ha substituït el concepte d’usar i tirar per usar i consumir. I ho ha fet amb un nou projecte sostenible, eficient, innovador, saludable i que, a més, aporta una experiència gastronòmica al consumidor. Aquesta dissenyadora gràfica graduada a l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (ELISAVA) va idear el projecte Voilà mentre preparava el Treball Final de Grau. Entre conversa i conversa amb la seva tutora de projecte va sorgir la idea: uns coberts comestibles, la perfecta alternativa als coberts de plàstic d’un sol ús. Es tracta d’uns coberts totalment sostenibles fets de diferents tipus de farina, especialment d’arròs i que no alteren la percepció de l’aliment que s’està consumint. Són comestibles, sense gluten, sense lactosa i aptes per a vegans. A més, són biodegradables, perquè si l’usuari decideix no menjar-se’ls, l’envàs desapareix en 30 dies.

Aquest projecte de Laura Gispert ha estat reconegut recentment amb el primer premi Innofood 2020, una iniciativa de Barcelona Activa i Mercabarna per donar suport a la creació d’empreses innovadores que millorin qualsevol part de la cadena de valor del sector alimentari. En un context com l’actual amb restriccions en el sector de la restauració i amb l’augment de les propostes a l’aire lliure, el projecte de Laura Gispert i els coberts comestibles arriba en un moment ideal.

En què consisteix Voilà? 

El projecte consisteix a resoldre un problema actual: els coberts de plàstic han de desaparèixer. El bioplàstic i la fusta segueixen generant residus i, a més, sovint resulten desagradables al tacte per al consumidor. Amb Voilà desapareix per complet, ja que els coberts són 100% biodegradables i 100% comestibles. A més ofereix un valor afegit millorant l'experiència de consumidor. És un producte divertit, amb l'objectiu de deixar un futur millor a les properes generacions.

És un projecte totalment sostenible?

Sí. Voilà és BIO en els 360º. Tot el procés de fabricació i empaquetat és sostenible. No fem servir plàstics ni materials perjudicials per al medi ambient. Els ingredients de la barreja de la recepta seran ecològics i de proximitat. No fem servir cap ingredient de procedència animal.

És molt curiosa la idea de crear uns coberts que es mengen. Quin missatge vols donar amb aquest projecte?

Qui va dir que la sostenibilitat és avorrida? Cal ser responsables. Respectar el medi ambient de vegades pot semblar un sacrifici. Menjar-te el cobert és divertit, és innovador, és deliciós, és saludable i, a més, una cosa tan banal com un cobert, passa a tenir altres connotacions, per exemple emocionals. Si t’ofereixo una cullera comestible Voilà per a les postres, és molt diferent a oferir-te la típica cullera de fusta.

Aquest projecte ha estat el guanyador els premis Innofood. Què suposa per a tu?

Innofood ha estat un suport molt gran aquests últims mesos de desenvolupament del producte. Amb l'ajuda del programa, i de tots els professionals que t'assessoren durant el mateix, he pogut ordenar totes les potes per començar a crear la meva start up.

El tribunal final que va escollir que el meu projecte fos guanyador em va donar una motivació extra per veure que això era real, i que he de seguir al màxim per generar aquesta nova indústria de coberteria comestible.

Com se’t va acudir fer uns coberts sostenibles?

Va ser durant el Treball Final de Grau, amb la meva tutora Mariana Eidler, amb qui segueixo compartint una gran amistat. Fent un brainstorming i posant en comú anècdotes se'ns va acudir com de divertit seria menjar-se el cobert. Fins i tot fer-los de molts sabors. De fet, el projecte parteix del concepte food design.

Vaig idear un set de parament d'un sol ús, comestible i vaig desenvolupar el branding i vaig començar a dissenyar-lo perquè pogués ser ZEROWASTE i comestible. Un cop acabada la carrera vaig posar tota la meva energia en desenvolupar els coberts comestibles i crear una empresa que els pogués fabricar en sèrie per poder-los comercialitzar.

Aquests coberts comestibles es poden trobar en diversos formats: forquilla, ganivet, cullera, cullereta...On els podrem trobar?

Volem vendre’ls el gran consum i també en canals de consum indirecte. La idea és que els trobeu en tots els llocs on es fan servir coberts de plàstic. Gelateries, cafeteries, grans cadenes...

I el proper pas d’aquest projecte, quin serà?

Tenim molt mercat on introduir els coberts, i volem anar pas a pas. Seguir treballant l'i+D i escoltar molt bé el consumidor per adaptar-nos a les seves necessitats i estar en constant millora del producte. Voilà es basa en el criteri d'excel·lència, i de ser els primers. Els propers passos seran els de treballar molt dur en què així sigui.

Quins altres projectes tens entre mans?

De moment visc per i per a aixecar Voilà. No tindria temps per a una altra cosa ara mateix, i a més, aquest projecte m'omple moltíssim i em fa molt feliç.

El mercat dels productes d’un sol ús està en constant evolució. Cap on creus que evolucionarà?

Crec que la tendència actual és seguir impulsant una economia circular. Estic segura que d'aquí a cinc anys els coberts comestibles seran molt habituals en el sector del parament d'un sol ús. En segons quins mercats, els coberts reutilitzables no resulten còmodes ni higiènics.

Actualment el disseny i la sostenibilitat van de la mà. Com afecta això en el teu desenvolupament de projectes? De quina manera combineu els criteris del disseny i la sostenibilitat?

El disseny busca constantment solucionar problemes actuals. La sostenibilitat és una lluita constant. Els dissenyadors ens trenquem el cap per idear productes, dissenys o processos que siguin sostenibles. L'actualitat és preservar el medi ambient i intentar arreglar moltes destrosses que li hem fet al planeta. 

Altres notícies

Disseny i talent al servei del comerç de...

19/04/2021

Helena Elizondo està estudiant tercer de disseny en l’especialitat de Disseny Gràfic a l’Elisava. Elisabet Sau es va graduar l’any passat en l’...

Coneixes la Biblioteca El Clot-Josep Ben...

15/04/2021

Ja fa més de set anys que les veïnes i els veïns del Clot i de la Llacuna del Poblenou tenen una biblioteca que dona servei als dos barris. Es...

Tot el que has de saber sobre el ‘delive...

14/04/2021

El ‘delivery & take away’ ha vingut per quedar-se. Conscient de l’impacte que ha tingut la pandèmia sobre el sector de la restauració i els...

Ignacio de Juan-Creix: “Creiem en la fic...

13/04/2021

Com serà l’alimentació del futur? Com es combinen la tecnologia, el disseny i l’alimentació? ...