“Llum BCN dona un altre sentit a l'espai públic més enllà de la seva hiperfuncionalitat”

Barcelona tornarà a brillar amb més força que mai amb una nova edició del festival Llum BCN, que se celebrarà del 3 al 5 de febrer amb un munt d'instal·lacions i propostes pel Poblenou.

Maria Güell forma part de l'equip de comissariat des del començament del festival, el LlumBCN 2012.

A En primera persona parlem amb aquesta dissenyadora d'il·luminació, fundadora de l’estudi La Invisible i docent per conèixer com serà el festival d'enguany i l'estat de la il·luminació i les arts digitals.

 Com et vas introduir en el món del disseny d’il·luminació?

Quan estudiava a l'Institut del Teatre tenia clar que m'interessava la capacitat de canviar els escenaris sense literalitat, em vaig adonar que això es podia fer amb llum. Molt aviat vaig començar a treballar amb ballarins, al cap d'uns pocs anys vaig ampliar a altres àmbits, però sempre treballant amb l'espai i la llum.

La llum és un llenguatge? Què ens explica?

Més que explicar, ens aporta una experiència que ens arriba de forma molt sensorial.

Com veus el paper de la dona en aquest sector?

És molt cansat. En general se’ns escolta menys, se’ns dona menys visibilitat i se’ns qüestiona més. I el resultat d’això és que costa trobar dones amb trajectòria. N'hi ha, però molt menys que homes. Tenim molts indicadors davant dels ulls, però ho trobem tan normal que no en fem consciència.

Quin és l’objectiu d’un festival com Llum BCN?

Donar un altre sentit a l'espai públic més enllà de la seva hiperfuncionalitat, explorar la nit a la ciutat, experimentar amb la llum a través de la tecnologia i el que pot aportar a l'entorn. En definitiva, posar treballs artístics en el nostre entorn, fora dels museus.

Com és la preparació d’un festival com Llum BCN? Què teniu en compte?

Estem atents a la producció d'artistes de diferents disciplines que treballen amb l'espai. També explorem la ciutat i en algun moment fem creem un nexe entre un tipus de treball d'un artista i un espai amb les escoles. És una mica a la inversa. La selecció dels espais és complicada, però molt important. A cada escola els assignem un espai, i l’alumnat treballa sobre aquell entorn concret que li hi ha tocat.

Com es planteja el Llum BCN 2023? Què ens pots explicar? Quines novetats presenta?

Serà més obert a la ciutat que en els dos darrers anys. Tindrem 13 obres d'artistes i 16 d’escoles, més 12 propostes que anomenem +Llum (off LLUMBCN).

Ja són 12 edicions del Llum BCN. Com ha evolucionat aquest festival?

Sí, hem anat avançant de la mà de diversos artistes que fan propostes molt diferents, sempre vinculades al moment present, i al que la tecnologia ofereix. També com ubiquem les peces a la ciutat, hem après coses. A més, ens va acompanyant cada cop més públic, tot plegat fa que cada festival sigui diferent i únic.

Com és la preparació d’un festival com Llum BCN? Què teniu en compte?

Sempre el moment, l'entorn aporta coses a tenir en compte, en aquest moment les grans crisis que estem travessant. La relació amb el nostre entorn és una idea que està en el nucli de moltes de les propostes.

Ara que la sostenibilitat està a l’ordre del dia, com es trasllada això en un festival com el vostre?

Hem abordat el tema des de diferents fronts, en primer lloc, intentant reduir el consum energètic, estalviar en el transport de peces, consumir energia neta, tenir algunes instal·lacions autosostenibles. Principalment els nous imaginaris davant les crisis davant un gran canvi de món.

El festival aposta per propostes internacionals i també nacionals. Quin és l’estat del sector de les arts digitals a casa nostra?

Hi ha molta gent treballant bé, costa, com deia abans, trobar dones. En general hi ha tendències tipològiques que es repeteixen molt. Trobar peces amb un llenguatge realment propi és complicat, cal buscar àmpliament i arreu.

Les llums de Nadal són un dels plats estrella a la ciutat. Saps quan es van penjar les primeres llums ornamentals? Considereu que som una ciutat de tradicions?

Sembla que l'origen de la tradició ve de molt lluny, abans amb espelmes i des de finals del XIX. A Nova York podem dir que s’hi van instal·lar les primeres llums de Nadal amb bombetes elèctriques. Així doncs, la forma d'energia no és la tradició. Això s'ha adaptat als temps i ara toca una adaptació. En aquest sentit, des del sector del disseny cal una profunda reflexió i oferir camins per on evolucionar, revisar la tradició que podem i volem sostenir, etc.

Foto: Rafael Vargas

Altres notícies

“Barcelona compta amb una àmplia xarxa d...

23/03/2023

Enric Cabestany és VP Publishing (Europa i...

Davant dels reptes, el disseny és la res...

22/03/2023

L’alumnat de l’IED Barcelona presenta solucions als reptes actuals a través del...

El Disseny Hub suma un nou reconeixement...

22/03/2023

El Disseny Hub compta amb el reconeixement al...

Moda per a la diversitat de cossos

22/03/2023

Diversitat, moda i sostenibilitat es trobaran a l’...