L’univers Balenciaga, al Disseny Hub

Fins al 3 d’octubre es podrà veure al Museu del Disseny l’exposició ‘BALENCIAGA. L’elegància del barret’. Comissariada per Igor Uría, del Cristóbal Balenciaga Museoa, i Sílvia Ventosa, del Museu del Disseny, l’exposició mostra una selecció del complement més singular del gran mestre de l’alta costura, el barret.

Es tracta de la primera exposició internacional centrada en les lligadures i barrets del dissenyador basc creats a les seves cases d’alta costura de París i Madrid, que permetran conèixer la singularitat del treball de Balenciaga en les seves tècniques innovadores i imaginatives, la selecció de materials i el caràcter artesanal en la producció dels seus barrets. La mostra també reivindica la feina de les dones que van donar forma i impuls a aquestes creacions.

En total s’hi poden veure 87 barrets, 78 dels quals es presenten individualment, 9 amb un conjunt i 1 vestit amb estola. D’aquests 87, 43 són de la col·lecció del Museu del Disseny, i els altres 44, de la col·lecció del Museu Cristóbal Balenciaga. Per exemple, hi podrem veure peces com ‘Turbant’ (1948-1950), fet amb ras de seda drapat sobre casquet d'esparterina, ‘Pamela tambourine’ (1948-1950), fet amb organza de cotó amb una estructura interior de tarlatana, o 'Coiffure drapée gazar noir' (1967), de gazar drapat i plegat sobre casquet d'esparterina.

L’exposició ‘BALENCIAGA. L’elegància del barret’ també inclou un espai de coneixement, un servei de biblioteca amb consulta i préstec de més de 300 títols ofert pel Centre de Documentació del Museu del Disseny en col·laboració amb la Biblioteca El Clot - Josep Benet.

 

Una exposició sostenible

Aquesta mostra és un exemple més de l’aposta i el compromís del Disseny Hub Barcelona per la sostenibilitat. I és que l’exposició temporal contempla criteris de sostenibilitat ambiental com la flexibilitat i adaptabilitat, reciclabilitat, procedència, innocuïtat, eficiència i reducció. En aquest sentit, es reaprofita la fusteria de les partes divisòries i pel que fa a les pintures, els elements de fusteria i la moqueta que recobreix el paviment tenen etiqueta ecològica, l’acabat superficial mitjanant corda trenada és un teixit natural de cotó, la producció gràfica evita el màxim el PVC i els suports dels barrets i els conjunts de vestuari estan fets amb paper ecològic premsat.

Altres notícies

Els barrets de Balenciaga, al plat! Part...

22/07/2021

El Museu del Disseny acull l’exposició ‘BALENCIAGA. L...

David Benzal: "Tenim escoles que es...

05/07/2021

David Benzal és concept artist i té una àmplia trajectòria participant en projectes d'escala...

L’univers Balenciaga, al Disseny Hub

05/07/2021

Fins al 3 d’octubre es podrà veure al Museu del Disseny l’exposició ‘...

El Museu del Disseny celebra la diversit...

05/07/2021

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el 28 de juny, set institucions culturals han mostrat el seu compromís amb...