Moda, gènere i acústica urbana a la Biennal+ al Museu del Disseny

Durant els dies 13 i 14 d’octubre, la Biennal de Pensament de Barcelona, en col·laboració amb el Museu del Disseny, ens porta dues conferències que aborden temes d’actualitat des de disciplines diverses, en el marc de les activitats Biennal+.

La jornada “D-generades: repensant moda i gènere” pretén explorar i reflexionar sobre la relació entre els estereotips de gènere i el món de la moda: la indumentària ha estat tradicionalment una eina legitimadora del sistema normatiu heteropatriarcal, però també ha servit en ocasions com a factor de canvi. 

Arran del feminisme postestructuralista de finals del segle XX i principis del XXI, un nou paradigma sobre el gènere posa en crisi la convenció social que sosté les dualitats femení/masculí, heterosexual/homosexual, normatiu/dissident, fet que ens obliga a reflexionar sobre la condició humana. 

Ponents de diversos àmbits com l’activisme feminista i trans, el disseny de moda, l’antropologia, la sociologia i la història de l’art ens posaran aquestes qüestions sobre la taula per abordar-les des de la transdisciplinarietat, i així apropar-nos a conclusions –o formular noves preguntes– amb amplitud de mires. 

Bel OlidPol GalofrePalomo SpainMara Martínez, Marta Segarra, Sílvia Rosés, Sílvia Ventosa, Roberto PiquerasCarlotaoms i Laura Sangrà seran les convidades i convidats a “D-generades: repensant moda i gènere”. 

Pel que fa al dia 14, la jornada “Sons, sorolls, silencis. Cap a una ecologia acústica urbana a l’era digital” ens plantejarà el repte: què pot aportar el disseny per millorar la qualitat acústica urbana?

L’Organització Mundial per la Salut (OMS) recomana reduir el nivell de soroll a les ciutats, ja que la contaminació acústica redueix la nostra salut i qualitat de vida. Però com podem apropar-nos a això alhora que cuidem els sons d’identitat i memòria com els que trobem als mercats, a les places o a les platges? Com es poden dissenyar paisatges sonors urbans?

Aquestes preguntes seran abordades també des de la transdisciplinarietat, amb experts en acústica urbana i en forma de taula rodona. Coordinada pel dissenyador Uli Marchsteiner, hi participaran el catedràtic Emèrit per la UPC del Departament de Tecnologia de l'Arquitectura, ETSAB, Francesc Daumal; el coordinador de CORE Smart & Sustainable Cities / Urban Innovation & Living Labs – Universitat Autònoma de BarcelonaKonstantinos Kourkoutas; el comissari, crític i investigador especialitzat en l'estudi del so i l'escolta, Arnau Horta; la Cap del Departament de Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, Arantxa Millás Nicuesa, i la investigadora, divulgadora i creadora a l’àmbit del Soundscape, docent d’etnomusicologia a l’Escola Superior de Música de Catalunya i col·laboradora a Phonos / MTG, Universitat Pompeu Fabra, Ilaria Sartori. Les persones convidades debatran sobre com caminar cap a una ciutat habitable que preservi la seva poètica acústica en l’arquitectura i el disseny. 

Les inscripcions gratuïtes per a ambdós esdeveniments estan obertes, i en qualsevol cas totes les conferències es podran seguir en streaming o veure més tard en diferit. 

Altres notícies

Pensa, dissenya, actua. Barcelona Design...

28/10/2020

El 2020 arrenca una dècada plena d’incertesa. A la crisi mediambiental que estem vivint des de fa anys li hem de sumar la crisi...

Nacho Padilla: «El foc polític indiscrim...

20/10/2020

El director creatiu de l’Ajuntament de Barcelona, Nacho Padilla, insisteix a fugir d’allò anodí: que la comunicació...

Comerços i joves creatius van de la mà a...

13/10/2020

Dissenyem Comerç, la iniciativa de l’Ajuntament de...

Tallers Oberts de l’A-FAD, una tardor d’...

13/10/2020

Amb la intenció de donar suport al món de la creació, l’art, l’artesania i el disseny, l’A-FAD impulsa...