Pont entre Barcelona i Madrid per construir la ciutat del futur

La crisi mediambiental, el desajustament demogràfic i la renovació urbanística –i ara també l’alarma mundial provocada per una pandèmia sense precedents– són només alguns dels reptes socials i econòmics als quals Barcelona i Madrid hauran de fer front en un futur més pròxim del que sembla. Per aquest motiu, i en el marc de la tercera edició del Madrid Design Festival, la capital espanyola va acollir el talent barceloní en un taller de design thinking dirigit a crear sinergies i reflexionar el paper central del disseny per afrontar les problemàtiques del demà.

Universitats com IED Madrid, ELISAVA i Eina van participar en el debat organitzat a la Fundación Telefónica els passats dies 19 i 20 de febrer.

Com a resultat de la reunió entre els alumnes de les principals escoles de disseny de Madrid i Barcelona, es van establir quatre projectes enfocats a diferents problemàtiques. Sobre el creixement accelerat de les ciutats es va crear la iniciativa Proyecto Pulmón, una defensa de la necessitat d’espais verds a les ciutats i d’una conscienciació ciutadana més sostenible i ecològica. Fluxus planteja una plataforma de gestió de mobilitat interna a les ciutats per lluitar contra el repte del transport urbà. Donant veu al comerç local i implicant a ciutadans i a institucions veïnals neix El Patio, una proposta en defensa dels negocis de proximitat. Finalment, Calor Cultural fa una crida a Google per crear un partnership on s’estableixi un mapa d’interessos culturals personalitzat als de cada ciutadà. 

Aquestes jornades, organitzades amb la consultora de disseny Soulsight, van ser només una de les mostres del Madrid Design Festival, un punt de trobada del disseny internacional amb visió de futur amb més de 250 activitats i 400 professionals implicats en un mes de creació i educació sota el lema “Redissenyant el món”.

La Barcelona Design Week, amb el Barcelona centre de Disseny a la direcció i el suport de l'Ajuntament de Barcelona, va col·laborar en les jornades anticipant-se a la celebració del seu propi festival que, a causa de la crisi sanitària global derivada de la Covid-19, se celebrarà del 17 al 26 de novembre arreu de la ciutat comtal per poder mantenir tota la programació prevista en la seva quinzena edició.

Altres notícies

Barcelona acull la seu de la World Desig...

17/06/2020

La xarxa global World Design Weeks, fundada al 2016 per les design weeks de Barcelona, Helsinki, Holanda, San Francisco, Toronto, Ciutat...

David Bueno: “La creativitat és el que p...

12/06/2020

David Bueno és doctor en biologia i professor i investigador a la secció de...