Quaranta anys més tard, Disueño desperta del seu somni

El certamen Disueño va néixer a la Barcelona dels anys setanta per donar resposta a un funcionalisme que començava a entrar en crisi. Concebudes com una antítesi als Premis Delta, les seves úniques tres edicions (1977-1979) van tenir lloc en paral·lel a aquests premis i van representar un canvi en la concepció de la professió del dissenyador. I el més important: van obrir la porta a un corrent de disseny poètic, artístic i fins i tot subversiu que fins aleshores havia desenvolupat la seva activitat als marges.

Les obres que en formaven part responien a un producte nou i difícil de definir que es trobava a mig camí entre l’art i el disseny industrial, entre l’artesania popular i la ironia postmoderna, i entre la crítica als sistemes de producció i les propostes de mobiliari utòpic per a una societat nova. 

Disueño no va passar desapercebut per a ningú, i encara menys per a Pepa Bueno, historiadora de l’art especialitzada en disseny que ha reunit i posat en context les obres que es van presentar al certamen. El seu estudi, que inclou arxius i entrevistes amb aquells que van idear i participar a Disueño, queda reflectit a Disueño. Cuando el arte y el diseño jugaron a ser lo mismo (1977-1979), una publicació coeditada pel Museu del Disseny i l’editorial Tenov que recupera un episodi crucial del disseny de la nostra ciutat que fins al moment romania inèdit. 

La presentació del llibre tindrà lloc el pròxim divendres 7 de febrer a les 19 h al Museu del Disseny i anirà a càrrec de l’autora. A més, comptarà amb la participació de la dissenyadora, arquitecta i paisatgista Beth Galí –creadora del terme que va donar títol al certamen–, el dissenyador de mobles i interiorista Carles Riart, i el dissenyador industrial i d’interiors Lluís Pau. L’entrada és gratuïta amb aforament limitat.

Altres notícies

Barcelona acull la seu de la World Desig...

17/06/2020

La xarxa global World Design Weeks, fundada al 2016 per les design weeks de Barcelona, Helsinki, Holanda, San Francisco, Toronto, Ciutat...

David Bueno: “La creativitat és el que p...

12/06/2020

David Bueno és doctor en biologia i professor i investigador a la secció de...