Recta final de l’exposició temporal “Victor Papanek: La política del disseny”

L’exposició temporal “Victor Papanek: La política del disseny” entra a la seva recta final. El pròxim 2 de febrer la mostra tancarà les seves portes amb una molt bona acollida per part del públic per donar pas a tot allò que portarà la programació del 2020 al Museu del Disseny de Barcelona. Abans, però, tindrà lloc un ampli programa d’activitats centrades en la importància del disseny com a eina de transformació social i dirigides a tots els públics.

Paral·lelament a l’exposició, es va inaugurar el passat mes de desembre la mostra “En el camí de Papanek”, que reuneix prop de 100 projectes elaborats per 380 alumnes de diferents escoles de grau de Disseny. La mostra recull els treballs fruit de dues propostes fetes a l’alumnat: “El Museu en clau Papanek”, una relectura de les peces de les exposicions de disseny gràfic i de producte a partir de tesis de sostenibilitat, accessibilitat i co-disseny; i “Jugant amb Papanek”, que consistia en plantejar el disseny d’elements o entorns de jocs infantils per a espais exteriors.

D’altra banda, els centres cívics Joan Oliver “Pere Quart” i Vil·la Urània presentaran pròximament el programa “Dissenyar mons reals” a partir d’una lectura del pensament de Papanek per a obrir un marc de pensament crític al voltant de conceptes com l’ecologia, la transformació social i els drets de les minories. Els tallers seran “Utopies, distopies, abstraccions”, conduït per la sociòloga Helen Torres; “Totes les persones som dissenyadores”, dirigit per la investigadora en ciència, tecnologia i societat Blanca Callén; i “Teixir possibilitats múltiples”, a càrrec de l’artista i activista Irene Pérez. El cicle, comissariat per la llibreria La caníbal, tancarà amb una jornada de xerrades i debats i també incloura visites dinamitzades a l’exposició de Papanek. Totes les activitats seran gratuïtes amb inscripció prèvia.

El Museu del Disseny també acollirà la taula rodona “Col·laboració vs. Resistència”, en la qual diferents experts plantejaran una aparent dicotomia entre treballar amb empreses i alhora defensar posicions de sostenibilitat o decreixement. A banda del debat, que moderarà el paradissenyador Òscar Guayabero, tindrà lloc la presentació de dos projectes: “Mobiliari per Foundawtion”, a càrrec del moblista Marc Morro; i “Cross Cultural Chairs”, a càrrec del dissenyador Matteo Guarnaccia. Serà el divendres 17 de gener, a les 18.30 h. L’entrada és gratuïta amb aforament limitat.

L’acte final de clausura tindrà lloc el 31 de gener al Museu del Disseny. Mentrestant, podeu aprofitar per gaudir de les visites guiades a l’exposició tots els dissabtes a les 11 h, així com del taller familiar “El món de Victor Papanek”, en el qual els participants construireu un joc tàctil de memòria pensat perquè pugui jugar-hi tothom (reserva de places aquí).

Altres notícies

Disseny d’emergència per salvar vides

15/07/2020

El mes de novembre el Museu del Disseny presentarà...

Jordi Sellas: “La cultura que requereixi...

14/07/2020

El periodista i gestor d'empreses culturals Jordi Sellas...

Cultura digital és cultura

14/07/2020

La digitalització de la cultura és un fet. La covid-19 ha posat en evidència el que ja feia temps que s’estava...

El Festival Cruïlla es reinventa amb Cr...

09/07/2020

El Cruïlla és un dels molts festivals que ha tingut que endarrerir la seva edició del 2020 degut a la crisi sanitàia provocada...