Rosa Romà: "La publicitat és creadora, usuària i transmissora de referències culturals"

Degana del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya i membre de la Direcció de l'Àrea de Ciutadania, Màrqueting i Innovació al Servei Català de la Salut, Rosa Romà és una comunicadora especialitzada en direcció estratègica, transformació digital, màrqueting i creativitat. En el marc de la sisena edició dels Premis Impacte, el lema dels quals és “Tot comença amb una idea”, parlem amb ella en clau de publicitat i cultura. 

Com pot la publicitat aportar idees que es tradueixin a la llarga en canvis socials significatius?

Tota marca persegueix incrementar el seu valor al mercat i és a través de les idees creatives que busca expressar-se, connectar, influir i generar canvis en el comportament. Aquestes idees, quan es materialitzen, generen contingut que serà canalitzat en forma, espai i temps. La publicitat troba la manera més notòria i efectiva d’expressar aquest contingut i això obliga a estar en harmonia amb l’entorn social, estils de vida, cultura, valors i avantguarda; fins i tot a identificar inquietuds i preocupacions i anar un pas per davant dels canvis socials. Això ens porta a marques cada cop més activistes i compromeses, i en aquest camí la creativitat i l’impacte publicitari incideixen obligatòriament en els comportaments socials.

La publicitat tendeix a veure’s com una realitat aliena a la cultura. Quin és el seu paper en aquest terreny?

Molt alt. A escala internacional, la publicitat és considerada una de les principals indústries creatives culturals, tant per volum de negoci com per nombre de professionals vinculats de forma directa o indirecta. És una activitat híbrida de disciplines i en constant transformació, capaç d’utilitzar tota mena de canals, referències i tècniques creatives, tecnològiques, socials i comunicatives per arribar de la forma més efectiva i amb major impacte possible per reforçar, d’aquesta manera, els atributs i valors d’una marca i servei. Això significa que és creadora, usuària i transmissora de referències culturals.

Tot i l’auge dels entorns digitals, els suports tradicionals continuen sent la primera opció per la majoria de les grans marques.

La publicitat viu des dels seus inicis en permanent transformació, perquè va allà on són les persones a qui es vol dirigir i on pugui mesurar la seva actuació i resultat. Això implica conèixer els punts de contacte a través dels quals una marca pugui relacionar-se amb el seu públic i decidir la millor estratègia i creativitat, buscant impacte, eficàcia i eficiència.

Cap a on evolucionarà un sector cada cop més atomitzat?

Avui dia les marques tenen necessitats molt diverses: grans companyies i marques internacionals; petites companyies amb estratègies globals; start-ups digitals des del seu naixement i creixent globalment… En un sector on preval el talent, la seva capacitat creativa per impulsar el negoci d’una marca i la seva capacitat resolutiva, ens movem també entre aquesta heterogeneïtat de models, especialitats verticals i serveis agregats.

Cada cop són més les marques que se sumen a la febre del brand activism per connectar amb les audiències, defensar valors de justícia i ètica i alhora potenciar el creixement de la seva companyia i reafirmar-ne els valors. Quina és la clau d’un brand activism real?

Un brand activism real és el que neix quan ho fa la companyia, perquè forma part del propòsit del seu creador i és als valors més intrínsecs de la companyia, els seus valors de negoci i el seu compromís amb i per a la societat i el món. La resta són estratègies de responsabilitat corporativa, i espero que arribin per quedar-se, perquè necessitem empreses més compromeses, activistes i amb visió a llarg termini.

Si parlem de place branding, què hauria de projectar Catalunya com a marca? I per atreure talent?

Associada amb el clima, posició geogràfica i estil de vida, Catalunya en termes de place branding té un potencial enorme. Per això ha de projectar la seva essència i actius estratègics: culturals, de qualitat de vida, de diversitat, econòmics, industrials-tecnològics, de coneixement i d'innovació. Pels seus valors, llegat i posició geoestratègica, Catalunya com a marca té un ADN singular molt atractiu internacionalment i rellevant en un entorn global de canvi i transformació constant. Hauria d'invertir en aquest potencial creatiu, innovador i dinàmic, i reforçar l'associació a referents (personalitats, marques, arquitectura, companyies, etc.) que facin tangible aquest posicionament i capacitat de dinamisme i avantguarda.

Altres notícies

Disseny d’emergència per salvar vides

15/07/2020

El mes de novembre el Museu del Disseny presentarà...

Jordi Sellas: “La cultura que requereixi...

14/07/2020

El periodista i gestor d'empreses culturals Jordi Sellas...

Cultura digital és cultura

14/07/2020

La digitalització de la cultura és un fet. La covid-19 ha posat en evidència el que ja feia temps que s’estava...

El Festival Cruïlla es reinventa amb Cr...

09/07/2020

El Cruïlla és un dels molts festivals que ha tingut que endarrerir la seva edició del 2020 degut a la crisi sanitàia provocada...