Sonia Monclús: “La transformació cap a models sostenibles és un pas que ha de ser real ja”

Sonia Monclús i Anna Achón formen part de l’equip del Barcelona centre de Disseny. La primera és Cluster Manager & Knowledge Broker, mentre que la segona és Content Manager de Projectes de Design & Food. Ubicat al Disseny Hub Barcelona, aquesta entitat formada actualment per 12 persones, 11 de les quals dones, treballa per impulsar la innovació, el talent creatiu i la projecció del disseny de Barcelona al món. Sonia Monclús i Anna Achón són #GentHUB. Parlem amb elles per conèixer com és el seu dia a dia i quines línies es treballen des de l’entitat. 

Com vau arribar a formar part del Barcelona centre de Disseny? Quant temps hi porteu?  

Sonia Monclús: Jo havia estat uns anys a Alemanya i vaig tornar a Barcelona per estudiar un Postgrau en Disseny de Producte. Vaig sentir que em venia de gust quedar-m’hi i vincular-me al món del disseny i a la ciutat. Només fent una cerca per internet amb aquestes dues paraules, Disseny i Barcelona, vaig arribar a conèixer el Barcelona centre de Disseny. Vaig actualitzar el meu currículum, el vaig dur a les seves oficines i el meu perfil els va encaixar per impulsar el Clúster del Disseny, una iniciativa que tot just s'estava començant a valorar. D'això en ja 13 anys. 

Anna Achón: Vaig entrar-hi fa aproximadament quatre anys. Va ser com a col·laboradora en un dels programes que porta el departament d’innovació, MID Talent, per fer de suport en la producció i el contingut. Després vaig fer les mateixes tasques a l’àrea de gastronomia i disseny, fins que la persona responsable del departament va marxar de l’entitat i jo vaig començar a liderar aquest departament de food & design, ara ja fa uns dos anys.

 Quines són les vostres tasques dins el Barcelona centre de Disseny? 

SM: Com a responsable del Clúster Disseny, intento dedicar la part inicial de la meva jornada a estar informada. També intento assistir a totes les jornades relacionades amb aquests aspectes que la meva agenda em permet i faig el possible per estar al dia de la realitat de les empreses que formen part del Clúster Disseny. 

Aquests són els pilars per poder establir posteriorment una agenda d'activitats i definir projectes que puguin ajudar el col·lectiu a definir, validar o reorientar la seva estratègia competitiva. Definir aquestes accions implica coordinar-me constantment amb la resta de l'equip del Barcelona centre de Disseny - les companyes de comunicació, patrocini, innovació o promoció - però també amb l'equip del Disseny Hub Barcelona, que fan que les activitats en aquests espais siguin possibles. 

 Què és el que més us agrada de la vostra feina?

SM: La meva feina em permet estar connectada amb dos mons que m'apassionen: la creativitat i la innovació. A més, hi ha moltíssim coneixement dins el propi col·lectiu, del qual n'aprenc cada dia i pel qual sento absolut respecte i admiració per portar endavant els seus negocis. L'empresa, sigui de la mida que sigui, és la base del nostre sistema socioeconòmic. Sentir que puc aportar el meu gra de sorra al col·lectiu i que, d'una manera o altra puc sumar, dota a la meva feina de propòsit.    

AA: De la meva feina m’agraden moltes coses, com per exemple el fet d’estar vinculada al món del disseny i als dissenyadors i dissenyadores que estan creant cada dia per impulsar noves propostes. Per un altre costat, el fet d’estar al dia de com el disseny està aplicant canvis substancials en els diferents àmbits de la societat. I el que més m’agrada és, amb tot aquest coneixement, crear programes, esdeveniments o guies que ajudin a fer conèixer tot el món del disseny i la seva implementació.

El food design és una de les disciplines estrella actualment. Quin és el seu poder transformador?

AA: El food design permet relacionar-nos d’una manera diferent amb els aliments, crear noves propostes gastronòmiques, noves experiències, noves maneres d’alimentar-nos, nous utensilis...Però també planteja reptes i aporta solucions a les problemàtiques del moment actual, com l’accés a l’alimentació, el malbaratament alimentari o els residus. Tota aquesta línia d’investigació permet al food design crear noves propostes per ser més sostenibles i trobar noves oportunitats. El food design és una disciplina molt transversal, que toca difunts punts i en la qual s’hi involucren diferents professionals amb una visió transformadora cap a un model més sostenible i equitatiu per a tothom.

Per què és important que existeixi una entitat com la vostra? 

SM: Perquè el disseny i el seu poder transformadors en els negocis i en la societat encara pot calar molt més, tant en el teixit empresarial com en les institucions. Dissenyar es malentén encara com una acció purament formal, un estilisme afegit al final a un producte, i no com a sistema o procés que et permet generar valor, situar les persones i el planeta al centre i proveir d'experiències memorables. Justament la raó fundacional del Barcelona centre de Disseny és fer aquesta pedagogia. Som el centre de promoció del disseny de Barcelona. 

Com valoreu el fet que el Barcelona centre de Disseny estigui integrat dins el Disseny Hub i connectat amb totes les altres entitats de les quals en formen part?  

SM: És clau per varies raons. En primer lloc, perquè ens permet tenir, de ben a prop, activitats i accions del sector. Ens apropa el coneixement. En segon lloc, perquè les situacions més informals com ara dinar o fer un cafè amb altres companys d'altres entitats encabides al Disseny Hub fa que humanitzis les institucions i sigui més fàcil generar oportunitats de col·laboració o sinergies que d'altra manera difícilment es podrien donar. I, en tercer lloc, perquè ens situa dins el mapa de la ciutat en un edifici emblemàtic. Ens posiciona a totes tres entitats que operem el Disseny Hub Barcelona. Som a l'epicentre del sector. 

 Com s’està transformant el món del disseny per assumir valors com la sostenibilitat?  

SM: La transformació cap a models sostenibles és un pas que ha de ser real ja. Accelerat per les vivències derivades de la pandèmia, hi ha hagut una presa de consciència massiva per part dels usuaris, els quals exigeixen a les empreses i institucions prendre accions reals per preservar el nostre planeta i els seus ecosistemes. En aquest sentit, estem migrant del paradigma "human centered design" cap a un altre menys antropocèntric, "planet centered design". 

Les empreses estan iniciant aquesta transformació en primera instància qüestionant-se la materialitat dels seus productes i packagings, aquella realitat que és física, i per tant, visible. Els disseny és un vehicle justament per idear noves solucions: eliminant materials, substituint-los per altres, integrant materials reciclats o dissenyant nous materials més respectuosos amb el medi ambient.  

Un segon nivell en el qual s’està treballant és en el fet que els productes siguin reciclables i se n’allargui la seva vida útil. I en un tercer nivell, i donat que cal reduir el consum actual en una potència de 10 per tal d'assegurar-nos un futur, els models de negoci hauran de migrar cap a models servititzats, pagant per usar productes o plataformes que no seran propietat dels usuaris. Aquí el disseny d'experiències i de serveis esdevindrà clau, tot i que els reptes a nivell de models de negoci encara són difícils d'assumir.  

En resum, si més del 80% de l'impacte mediambiental d'un producte està determinat a la seva etapa de disseny, segons el Pla d'Acció d'Economia Circular de la CE, és evident que el rol del disseny en qualsevol sector és o esdevindrà clau.

Altres notícies

“No és l’espai en si mateix, sinó com ca...

19/04/2023

Guillermo Santomà és arquitecte i dissenyador. Enguany ha estat l’encarregat de liderar la proposta d’Inspired in Barcelona al...

A la recerca dels ODS, una Scape Box al...

19/04/2023

El Museu del Disseny us proposa una...

Present i futur de l’art digital de Barc...

19/04/2023

En el marc de l’exposició ‘Digital Impact’, que s’inaugura el 28 d’abril, l’...