Sostenibilitat i accessibilitat a Openness 2021

El Museu del Disseny de Barcelona acollirà durant el proper mes l’exposició Openness. Societat Oberta. La mostra està organitzada per l’alumnat de quart de disseny de producte de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya del Campus Llotja i es podrà veure del 9 de febrer al 14 de març.

La mostra vol introduir el concepte ‘Openness’, una filosofia i una manera de fer basada en l’obertura, la transparència i l’accés lliure al coneixement amb l’objectiu de compartir, millorar, personalitzar, descentralitzar el procés de disseny i fer-lo més accessible als usuaris. El Disseny Obert posa a l’abast de l’usuari una sèrie de mitjans per obtenir productes més sostenibles en els àmbits socials, econòmics i ambientals.

I és precisament el que fa l’alumnat de l’ESDAP a través de vuit peces de mobiliari per a la llar dissenyades de manera que siguin fàcils de construir. Openness 2021 ofereix als usuaris l’accés gratuït al material de desenvolupament de les peces i els anima a construir l’objecte que més els agradi. Així, hi trobem un tamboret amb graó, una taula de centre, un banc-taula, una tauleta auxiliar, un portatestos, una estació de treball, un sabater i una cadira. Tots aquests mobles tenen com a element comú la fusta, un material fàcil d’obtenir i manipular.

A Openness 2021 també s’hi podran veure peces del projecte Enemic Invisible, de l’alumnat de tercer curs. Es tracta d’un exercici que posa en pràctica un sistema dissenyat per una altra persona. Enemic Invisible incorpora un to crític als regals de l’amic invisible i fomenta la capacitat crítica de posar en dubte el nostre comportament com a usuàries intentant incorporar millores en el disseny de sistemes.

També formaran part d’aquesta mostra dues peces de mobiliari de codi obert de les edicions passades del projecte Openness 2019 i 2020. En concret, es tracta de Sth-Added 1.0 i 3.0, una estanteria modular i Tetra, un penjador de peu.

Altres notícies

Disseny i talent al servei del comerç de...

19/04/2021

Helena Elizondo està estudiant tercer de disseny en l’especialitat de Disseny Gràfic a l’Elisava. Elisabet Sau es va graduar l’any passat en l’...

Coneixes la Biblioteca El Clot-Josep Ben...

15/04/2021

Ja fa més de set anys que les veïnes i els veïns del Clot i de la Llacuna del Poblenou tenen una biblioteca que dona servei als dos barris. Es...

Tot el que has de saber sobre el ‘delive...

14/04/2021

El ‘delivery & take away’ ha vingut per quedar-se. Conscient de l’impacte que ha tingut la pandèmia sobre el sector de la restauració i els...

Ignacio de Juan-Creix: “Creiem en la fic...

13/04/2021

Com serà l’alimentació del futur? Com es combinen la tecnologia, el disseny i l’alimentació? ...