Valérie Bergeron: “Volem apostar pel disseny com a portador de la innovació”

Materfad, la materioteca del FAD, i Barcelona centre de Disseny, són membres del projecte europeu Datemats, una iniciativa col·laborativa que està en marxa i que busca l'entesa entre el món acadèmic, els centres de transferència de coneixement i disseny, i els teixits industrial i de negocis. A través d'un programa d'activitats formatives, es crea una xarxa entre membres de quatre universitats europees i fins a 72 empreses, que busquen treure el millor de la convergència entre disseny, enginyeria i creativitat.

Conversem amb Valérie Bergeron, directora de Materfad, que aposta per iniciatives com aquesta: formatives, transdisciplinars, i que busquen innovar, sempre amb la sostenibilitat com a bandera.

 

En què consisteix el projecte Datemats?

La idea és associar una universitat amb un centre de materials i una empresa o grup d'empreses. Cada país que hi participa –Espanya, Itàlia, Finlàndia i Dinamarca– té aquestes tres figures representades i s'especialitza en un material. En el cas d'Espanya, la universitat que ens representa és la Tecnun de Navarra i ens especialitzem en nanotecnologia. Ens hem adherit al projecte amb molta il·lusió: és engrescador pensar que estem facilitant l'entesa entre universitats, empreses i indústria.

Com treballeu?

Cadascun d'aquests països treballa amb les seves universitats –Itàlia amb el Politecnico di Milano, Finlàndia amb la Universitat Aalto d'Espoo, i Dinamarca amb la KEA de Copenhagen– desenvolupant noves metodologies de transferència de coneixement i finalment, i si el context ens ho permet, organitzarem un workshop conjunt l'any que ve, aquí a Barcelona. La idea és que puguin venir tots els estudiants, ja que l'essència del programa Erasmus+ –que és d'on rebem el finançament– és que aquests joves puguin viatjar per Europa per treballar i conèixer la innovació en materials.

Per què és important vincular disseny i enginyeria des de la formació acadèmica?

El disseny és el vector capaç d'entendre el discurs de l'enginyeria, de les empreses i de les universitats. El dissenyador és capaç d'entendre i d'imaginar productes i espais nous per, finalment, introduir la innovació en la nostra societat. Potser normalment passen vint-i-cinc anys des que apareix una idea d'innovació tecnològica fins que aquesta es materialitza i canvia la nostra vida. Nosaltres creiem que el disseny és capaç d'accelerar això, i és una de les coses que fem des del Materfad, a banda de fomentar la responsabilitat.

La responsabilitat de qui?

No és tant de qui sinó en què: volem evitar que els materials s'apliquin malament i es generin més problemes mediambientals. No creiem que hi hagi materials o tecnologia dolents en si mateixos, sinó males maneres d'aplicar-los. A Materfad acompanyem en la transferència de coneixement i en l'aplicació responsable d'aquests.

És el projecte Datemats una aposta per la sostenibilitat?

I tant! Una de les línies del FAD és abordar el problema mediambiental que tenim a escala global. L'impacte en la sostenibilitat i la participació en l'economia circular sempre són qüestions prioritàries. El projecte Datemats vol incidir en la gent jove que s'està formant avui perquè pugui pensar alternatives per demà. Hem de donar les claus del coneixement en materials a les universitats, perquè entenguin que amb l'ús determinades tecnologies podem estalviar moltíssima energia i residus en el tractament d'un material, per exemple. El nostre director científic, Robert Thompson, és l'encarregat de transmetre aquest coneixement.

Es tracta de fer servir materials que ja coneixem d'una manera nova o de crear materials nous que desconeixem?

El que és important és mirar els materials amb una nova consciència. Segons com laminis la fusta, per exemple, la pots modelar com si fos un teixit i fer-ne sabates. El que ens interessa és quan un material fa servir recursos no convencionals, i això es pot aconseguir tant amb materials coneguts com amb materials que encara estan per crear. La innovació, del que és responsable, és de deixar de fer mal al medi ambient i de deixar de produir residus que no podem reincorporar a l'economia circular. Tenim un repte enorme a escala global, i creiem que podem ser part de la solució.

A través del disseny?

Fins ara hi havia la tradició de pensar que el món científic era el portador de la innovació. Nosaltres volem apostar pel disseny, perquè la innovació vindrà d'aquesta disciplina també. La creació de materials no es fa només en laboratoris científics, sinó que també hi ha dissenyadors que els imaginen. Si un dels punts clau està en quins materials triem i com els fem servir, nosaltres volem ser-hi, empoderant el dissenyador com a creador de materials i portador de la innovació.

En aquest sentit, el projecte Datemats pot crear un precedent?

Jo crec que sí, perquè tots els projectes que la UE decideix subvencionar representen, d'alguna manera, un repte. Quan vam engegar el Materfad fa dotze anys, només hi havia quatre o cinc centres de materials arreu del món; ara n'hi ha moltíssims perquè s'ha fet evident la necessitat de controlar millor la relació que tenim amb els materials i amb la innovació. De fet, sovint hi ha persones que encara no entenen el que fem, ja que no deixa de ser una disciplina bastant recent. Així que sí, podríem dir que estem sent líders d'un projecte d'innovació en materials en l'àmbit internacional.

Altres notícies

Arquitectura en clau musical

04/05/2021

Organitzat per 48h Open House Barcelona, Música...

L’Enric Miralles dissenyador

04/05/2021

Del 26 de maig al 29 d'agost arriba al Disseny Hub la mostra...

La millor creativitat europea, al Dissen...

03/05/2021

El Disseny Hub Barcelona acollirà l’exposició Travelling Exhibition 2021. La cita, que tindrà lloc del 10 al 30 de maig, serà una...