VER AGUAS: “Amb el reaprofitament també fem una acció de mostrar noves formes de generar menys residu i esprémer el potencial dels productes"

La Laura i l’Andrea formen l’equip de VER AGUAS, un projecte gastronòmic que neix de la necessitat de renovar la mirada cap al món vegetal i la capacitat de convertir l’alimentació en un fet més social. El proper dissabte 23 d’octubre participaran a la fira Mercat de Mercats amb un taller sobre alimentació responsable. I és que a més de serveis de càtering, també ofereixen formació i tallers, sempre sota el lema de la cuina de bàsics i sostenible. A l'En primera persona parlem amb elles sobre gastronomia i per què és important canviar l’enfoc de consum alimentari actual.

Com definiríeu la nova cuina sostenible?
Per nosaltres, la cuina sostenible és un procés representat en un plat, que el comensal ingereix i on es tenen en compte diferents variables com la gestió de residus, la incorporació de productes locals, ecològics i de proximitat, la comunicació en forma d’aliment del territori, la relació que s’estableix entre els productors i l’executor (cuiner/a), la temporalitat dels productes i la traçabilitat.

Per què és important la cuina de reaprofitament?
És important ja que és una de les variables dins de la gestió dels residus per intentar establir un model de restauració sostenible. Amb el reaprofitament també fem una acció de mostrar noves formes de generar menys residus i esprémer el potencial dels productes.

S’ha abusat massa de la globalització a nivell alimentari?
Sens dubte! Res més a dir.

Com ha afectat i transformat la crisi del COVID-19 la gastronomia?
Creiem i volem creure que hi han hagut canvis substancialment positius. Per exemple, que els clients són més sensibles a projectes gastronòmics que, a més de complir les necessitats vitals d’alimentació i plaer, tenen un missatge de transformació o de canvi global al darrere. I, en conseqüència, han començat a aparèixer restaurants, cuiners/es i xefs que han decidit iniciar projectes veritablement honestos i coherents.

A quins reptes de futur s’enfronta el món de la gastronomia?
La gastronomia sempre ha sigut una eina de comunicació de valors, d’història i d’unitat. Creiem que un dels grans reptes és seguir tenint una visió conscient i global, a més d’intentar respectar totes aquelles variables que hem comentat anteriorment, perquè la metxa del planeta s’està exhaurint.

Quin paper juguen els grans cuiners? I els restaurants?
Els grans cuiners són els referents per tota una població, és importantíssim que ells comuniquin les vies amables per una evolució sostenible. Els restaurants són la cara visible i tenen una responsabilitat social.

Com podem posar el nostre granet de sorra des de casa?
Petites accions, grans accions. Què tal per començar posant consciència en el nostre consum?

Per què són importants iniciatives com el Foodture o altres esdeveniments relacionats amb l’alimentació i la gastronomia?
Són importantíssimes perquè ens donen una visió holística i global de diferents àmbits en relació amb l’aliment i la gastronomia. Acosten visions que potser la població no té present.

Heu creat VER AGUAS. Ens podeu explicar en què consisteix aquest projecte?
VER AGUAS és un projecte gastronòmic que neix de la necessitat de renovar la nostra mirada cap a un món vegetal i la seva intel·ligència per transformar-la en aliment social. Tot això a través dels cinc serveis que oferim com l’assessorament a restaurants, càterings, esdeveniments, “Ver en casa” i formacions.

D’on va sorgir la idea?
La idea va sorgir d’una vivència i posteriorment la materialització d’un estil de viure. Les ganes de compartir la nostra experiència.

Aquest octubre se celebra la fira Mercat de Mercats. Com valoreu aquest tipus d’esdeveniments que connecten els mercats amb la ciutadania i l’alimentació sostenible?
Són esdeveniments que donen valor a tot allò que estem parlant. Per molts més esdeveniments semblants!

Per acabar, ens doneu una petita recepta de reaprofitament per fer a casa?
Si utilitzeu un moniato en alguna de les vostres elaboracions, podeu rentar molt bé la pell i la podeu deshidratar al forn a una baixa temperatura i aconseguirem un cruixent de pell de moniato.

Foto: Beatriz Janer

Altres notícies

Endinsa’t en el Fashion Film

15/11/2022

El Disseny Hub s’omple de moda amb l’LCI Barcelona Fashion Film Festival, el festival que impulsa les produccions artístiques en el sector...

Poblenou Open Night: portes obertes al M...

14/11/2022

S’apropa la novena edició de la Poblenou Open...

La 30a edició dels Premis Lux mostra el...

14/11/2022

Un any més el Museu del Disseny acull la Gal·la dels Premis Lux. L’acte...