Verónica Rejón: Estar integrats dins del Disseny Hub és un gran actiu i una font d’idees noves”

Verónica Rejón i Silvia Mateos treballen a l’Associació per a l’Estudi del Moble, una entitat de més de 17 anys dedicada a la investigació, la formació i la salvaguarda del moble. A través de formació, publicacions i altres accions, l’AEM ha aconseguit convertir-se en un referent de l’estudi de les arts decoratives.

Conversem amb elles sobre el paper de l’associació i dels seus projectes de futur. 

Quines són les vostres tasques dins l’Associació per a l’Estudi del Moble?

Verónica Rejón: Jo porto des del juny del 2018 aquí a l’associació. Porto el tema de la comunicació online, web, xarxes socials i mailings. També m’encarrego d’altres gestions de l’entitat i del contacte amb els socis. Ara mateix en tenim uns 300 aproximadament.

Silvia Mateos: Jo fa un any i mig que hi vaig entrar. Porto tasques de coordinació d’oficina i comercials i també de la gestió de programes i activitats de l’associació. 

L’Associació per a l’Estudi del Moble va néixer ara fa 17 anys. Per què és important l’existència d’una entitat com la vostra?

V: El paper de l’associació és el d’aprofundir en el coneixement del moble, tant antic com contemporani, i difondre els estudis que es fan a l’entorn del moble. També és un punt de trobada entre professionals que s’hi dediquen. Les arts decoratives són el germà petit, queden una mica enrere, així que el paper de l’AEM és molt important. La història del moble és la història de viure, de com hem viscut els humans i de quines coses necessitem al nostre voltant i al nostre entorn més proper. 

De quina manera l’AEM treballa per fer arribar el valor patrimonial de les arts decoratives i del moble a la societat?

S: Un dels punts forts de l’associació són els cursos que tenim actualment, com per exemple el Curs del Moble, el cicle “Parlem de...” i l’activitat l’Estudi 360º, que és digital. Tampoc hem d’oblidar els viatges que habitualment organitzem, com el que fem amb motiu de The European Fine Art Foundation a Maastricht, o el III Congreso Iberoamericano de Historia del Mueble 2020-2021

Com valoreu el fet que l’Associació estigui integrada dins el Disseny Hub i connectada amb totes les altres entitats de les quals en formen part? Quins avantatges us ha representat tenir l’AEM dins l’espai del Disseny Hub?

V: És un luxe poder treballar així. Cadascú treballa a la seva oficina, però tens la possibilitat de crear sinèrgies amb gent que fa una feina totalment diferent en un àmbit diferent, però que té punts de trobada amb el teu. Col·laborem amb moltes de les entitats, sobretot amb el Museu del Disseny i també amb FAD o el Centre de Documentació. Per a nosaltres és un gran actiu i una font d’idees noves, de veure com treballa altra gent i descobrir què estan fent i en quines coses hi podem col·laborar. Jo crec que la màgia d’aquest equipament és que és moltes coses. 

Com s’està transformant el món del disseny de mobiliari per assumir valors com la sostenibilitat?

S: Partim del punt de vista de la història, de per què s’havia fet d’aquesta manera i qui hi havia darrere. Ara tenim el Materfad i es parla molt de sostenibilitat, i et fa repensar per què la gent feia el que feia, de quina manera i amb quins materials. D’aquí la importància d’aquests missatges de sostenibilitat, responsabilitat social... també el gènere, perquè a vegades no es donava importància a qui hi havia darrere i és important. 

Ara que en breu l’AEM celebrarà la majoria d’edat, quins són els projectes de futur de l’associació?

V: Dues línies, per una banda el salt al digital. I per altra banda, el que ha significat el III Congreso Iberoamericano de la Historia del Mueble. Per a nosaltres ha estat una gran oportunitat, en temps una mica complexos, però ens n’hem sortit prou bé. Veiem que podem assumir una visió més internacional.

Altres notícies

La 51a edició dels Premis Laus ja és aqu...

07/06/2021

Aquest any els premis ADG Laus celebren 51 edicions. Organitzats per l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors...

Molt més que disseny

07/06/2021

Aquest mes de juny, l’alumnat d’estudis superiors de disseny i entitats en situació de vulnerabilitat seran els protagonistes. Després de quatre...

El Cruïlla XXS aterra al Disseny Hub

07/06/2021

Estrenem temporada de concerts amb el Cruïlla XXS...