Què és el Disseny Hub?

El Disseny Hub, s’erigeix com l’espai de referència per a la posada en valor i la projecció de les indústries creatives, la divulgació del patrimoni i la cultura de la ciutat a escala global.

Amb aquest horitzó, el Disseny Hub desplega polítiques de promoció en els àmbits del disseny, la moda, els audiovisualsl’artesania o l’arquitectura, entre d’altres, acollint i recolzant el talent creatiu de la ciutat, i treballant amb els centres de formació, els creadors i els entorns empresarials a escala local i internacional, fruit de l’acord entre l’Àrea de Promoció Econòmica i l’Institut de Cultura de Barcelona, i sota la direcció que encapçala Mireia Escobar.

Aquests objectius es traduiran en una programació que vol divulgar i apropar aquestes disciplines a la ciutadania a través d’exposicions activitats per a tots els públics com les que impulsa el Museu del Disseny, però que també busca impulsar promoure el sector a través d’un programa que inclou conferències, festivals i premis conjuntament amb Barcelona Activa i la resta d’entitats amb seu al Disseny Hub: Barcelona centre de Disseny (BcD), el Foment de les Arts i el Disseny (FAD) i la Biblioteca El Clot – Josep Benet.

També és fonamental el paper del Disseny Hub en l’educació i la recerca, a través d’un estret vincle amb les universitats i d’un extens programa dedicat a les escoles, així com la tasca que es fa des del Centre de Documentació del Museu del Disseny, un espai de consulta i recerca especialitzat en arts decoratives i disseny que reuneix i preserva documentació relacionada amb aquestes matèries, la difon i la posa al servei dels professionals i investigadors. Fruit d'aquesta voluntat i convicció, neix Barcelona Creativa  una de les propostes que contemplada a la Mesura de Govern d’impuls de les indústries creatives aprovada l’octubre de 2019, i que pren forma el mes de març 2022 en la Taula Barcelona Creativa

Línies estratègiques

La promoció del talent jove (amb projectes com el Sustainable Challenge o programes nous com el Dissenyem Comerç), la relació amb els professionals i l’empresa (amb mostres com Fira Joya o els Premis de Joieria Contemporània Enjoia’t), la formació (amb cursos com El moble del segle XX i XXI o Introducció a la Ceràmica Espanyola), la transformació d’altres àmbits de l’economia i la transversalitat (amb activitats com la nova Food Design Week) o la divulgació i relació amb la ciutadania (amb tallers familiars, visites guiades, conferències, cursos o la Barcelona Design Week, entre moltes altres activitats). 

Un element indispensable ha estat la publicació del "Mapa de les indústries creatives", un retrat acurat de l'impacte que tenen les empreses dels audiovisuals, artístiques, artesanies, dissenyadors, etc. en la nostra economia.

Programes i projectes

Programació Disseny Hub 2022

Noves exposicions amb "Transgressions. Ceràmica contemporània" i "Toquem fusta!Disseny, fusta i sostenibilitat". Ens acompanyen els grans formats de la "Barcelona Design Week", l'"OFFF", i reforcem l'arquitectura amb el Model Festival.

Sustainable Challenge

MODA-FAD, juntament amb el festival Design Manchester i el British Council, als quals s’afegeixen enguany el Polimi de Milà i la Nova Universidade de Lisboa. El projecte està dirigit a estudiants de qualsevol disciplina relacionada amb la indústria de la moda i el disseny.

Mapa de les indústries creatives

Una radiografia acurada de l'impacte que tenen les empreses dels auditioviusals, artistiques, artesanias, dissenyadors, etc. en la nostra economia.