Boada Rovira, Mercè

  • Categoria:
    Medalla d’Or al mèrit científic
  • Any de concessió:
    2023

Motivació:

Per la seva dedicació de tota una vida a l’estudi de les demències i la malaltia d’Alzheimer, i pel seu enfocament innovador en la lluita contra la malaltia, a través del tractament no-farmacològic basat en l’atenció holística del pacient, incloent-hi la millora de la independència i la qualitat de vida d’aquest, així com l’escolta de les inquietuds i les pors dels seus cuidadors; treballs que han contribuït a situar Barcelona com un hub internacional referent en l’excel·lència de la recerca de la malaltia de l’Alzheimer.

Biografia:

Mercè Boada Rovira (Barcelona, 1948) és doctora per la UAB i especialista en neurologia. Ha centrat la seva activitat professional en el camp de la demència, especialment en la malaltia d'Alzheimer, i s'ha especialitzat en la recerca sobre biomarcadors i proteïnes de senyalització d'aquesta malaltia, els factors genètics i ambientals involucrats en la seva aparició i l'aplicació de models terapèutics de psicoestimulació cognitiva.
Boada ha estat la fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, dedicada a la recerca i a les persones que pateixen la malaltia d'Alzheimer. En el camp de la recerca ha publicat més de 150 articles i ha participat en més de 100 assajos clínics, esdevenint reconeguda nacionalment i internacional en el món de la neurologia.
Ha estat fortament implicada les institucions públiques com a assessora experta en l'elaboració del Pla Integral de la Gent Gran a Catalunya (1990), en el que feia referència a l'àrea sanitària; en l'elaboració, coordinació i publicació del model d'atenció a les persones amb demència del "Programa Vida als Anys" del Servei Català de la Salut (1991); al Pla de Salut de Catalunya 1996-1998 i 1998-2001, en l'elaboració del Quadern 10 del Pla de Salut de Catalunya sobre "Els trastorns cognitius i de la conducta en l'atenció sociosanitària" (1998) i en el comitè científic del "Llibre Blanc: Activitats preventIves per a la gent gran" del Departament de Sanitat i Seguretat Social. Generalitat de Catalunya (1999).
Va fundar l'any 1991 a Barcelona el primer Centre de Dia de Tractament no Farmacològic per a persones amb demència a l'estat espanyol, l'Alzheimer Centre Educacional, on va començar a treballar amb el Programa de Psicoestimulació Integral (PPI Boada & Tárraga, 1994) amb l'objectiu d'oferir una nova estratègia terapèutica per reeducar, socialitzar i afavorir la independència i qualitat de vida d'aquests malalts i les seves famílies.
Vinculada durant anys a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i al seu Institut de Recerca, ha presidit la Societat Catalana de Neurologia.
Entre d’altres premis trobem la Creu de Sant Jordi (2016), pel fet de contribuir a la sensibilització i la recerca en el camp de les demències, singularment de la malaltia d'Alzheimer, de la qual és un dels referents a Catalunya, amb projecció internacional.

Mercè Boada

Data de naixement: 1948

Lloc de naixement: Barcelona

Àmbit d'actuació: Ciència, investigació i sanitat