Mas- Colell, Andreu

  • Categoria:
    Medalla d’Or al mèrit científic
  • Any de concessió:
    2023

Motivació:

Per la seva dedicació incansable per situar el teixit científic de la ciutat en la primera línia de l’excel·lència internacional, i contribuir, des de diferents institucions i entitats, a fer de Barcelona una ciutat de referència científica d’excel·lència en el panorama nacional i internacional; i pel reconeixement de la seva dedicació vital a les idees, la ciència, el talent, les universitats, la innovació i la recerca.

Biografia:

Andreu Mas Colell (Barcelona, 1944) és catedràtic emèrit de la UPF i de la Barcelona GSE. President del BIST (Barcelona Institute of Science and Technology).
Andreu Mas-Colell, doctor per la Universitat de Minnesota, ha estat professor d’Economia i Matemàtiques a la Universitat de California (1972-80), catedràtic d’Economia a la Universitat de Harvard (1981-96), catedràtic d’Economia a la UPF i president de la Barcelona Graduate School of Economics (2006-2010). Ha escrit més de 100 treballs de recerca sobre temes que abasten des de la teoria abstracta de l’equilibri general i l’estructura dels mercats financers fins a polítiques de preu per a empreses públiques passant per la teoria de jocs d’estratègia
En l’àmbit institucional, ha estat conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (2000-2003) i Conseller d’Economia i Coneixement (2010-2016). Duran aquesta etapa va impulsar projectes estratègics per situar la societat catalana i el seu teixit científic en la primera línia de la recerca d’excel·lència científica internacional. De la seva etapa com a Conseller són iniciatives com la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), que ha permès al teixit científic català i barceloní poder competir en condicions d’igualtat al mercat laboral de contractació de personal científic i acadèmic amb altres sistemes de recerca. També va contribuir a la modernització del sistema universitari, i a dotar Catalunya (i la ciutat) de centres d’excel·lència com l’ICFO, el CRG, l’IRB o l’ICIQ. També se li atribueix la creació de CERCA, amb la intenció de promocionar la recerca d’alt nivell, incrementant la massa crítica dels centres i afavorint la captació de talent investigador.
Entre altres reconeixements, Mas-Colell ha rebut la Creu de Sant Jordi (2006), el Premi Nacional de Recerca (1994), la medalla Narcís Monturiol (1989) i el Premi Rei d’Espanya d’Economia (1988). A més, és membre de diverses associacions com la United States National Academy of Science, la American Economic Association, la Academia Europaea, l’Insitut d’Estudis Catalans, entre d’altres. També és doctor honorífic per la Universitat d’Alacant, la Universitat de Toulouse, la HEC Paris, la Universidad Nacional del Sur i la Universitat de Chicago.
Des de diferents posicions d’alta responsabilitat política i social, fa anys que està compromès amb la millora continuada per fer de Barcelona una ciutat científica referent tant a nivell local com internacional, amb accions d’impacte en el camp de la ciència, la innovació, el talent i les universitats.
 

Andreu Mas- Colell

Data de naixement: 1944

Lloc de naixement: Barcelona

Àmbit d'actuació: Ciència, investigació i sanitat