Ciutat de Dones

8 DE MARÇ. DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Aquest 8 de març, reivindiquem la memòria feminista de Barcelona, reconeixent les referents passades i presents que han impulsat la lluita pels drets de les dones a la ciutat. La campanya “Ciutat de dones”, inspirada en el projecte artístic de Rebecca Solnit, és un tribut que dona visibilitat a les dones i les nostres lluites a l’espai públic.

Aquest 8M, més que mai, la memòria té nom de dona!

Ciutat de dones

Presentem setze espais públics de la ciutat que prenen nom de dona

Històricament, les dones, les seves històries i les seves lluites han estat excloses del nomenclàtor de Barcelona, del relat que configura la nostra memòria compartida com a ciutat. Els noms dels carrers, les places i els monuments massa sovint responen a una concepció patriarcal —condicionada per la classe i l’origen de les persones— de la memòria de la ciutat. Però l’espai públic ha de poder representar-nos a totes, i això implica seguir reparant el desequilibri i la poca presència de noms de dona en els elements patrimonials, les places i els carrers de Barcelona.

El nomenclàtor ha de poder reflectir la ciutat en la qual vivim i també la ciutat cap a la qual volem avançar, i al de Barcelona ens hi falten dones, orígens diversos i classes subalternes, i ens hi sobren aristòcrates, polítics, propietaris i sants.

Durant aquest mes de març presentarem setze nous espais públics a la ciutat que prenen nom de dona.

El desig irrefrenable de llibertat: reivindiquem la llibertat sexual en tota la seva diversitat

Cada any, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona convoca el premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany per reflexionar entorn d’un tema d’impacte social i de gènere. Per a la 37a edició, el tema triat és “El desig irrefrenable de llibertat”, amb el qual es pretén reivindicar la llibertat sexual de les dones en tota la seva diversitat, un tema que, massa sovint, segueix sent tabú a la nostra societat.

L’acte de lliurament del Premi del Jurat i del Premi del Públic es durà a terme el 18 de març a l’Espai Josep Bota, del Recinte Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu.

Commemorem el Dia Internacional de les Dones amb Las Karamba

Las Karamba seran enguany les encarregades de posar el punt festiu a la celebració del Dia Internacional de les Dones. El concert tindrà lloc el 18 de març de 2023, a les 19.15 hores, a l’Espai Josep Bota, dins el Recinte Fabra i Coats. L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament de la sala.

Las Karamba són un grup de música format íntegrament per dones, vingudes de diferents llocs del món: Veneçuela, Cuba, Catalunya, Panamà i l’Argentina. Es nodreixen amb les seves arrels multiculturals i barregen ritmes llatins. Les seves lletres estan plenes d’experiències personals que aporten sempre una visió feminista, i ens faran ballar al ritme d’aquesta lluita.

Dones, ballar, riure, resistir

En solidaritat amb les lluites encapçalades per les dones arreu del món, El Born Centre de Cultura i Memòria programa tres esdeveniments que parlen de la resistència de les dones i de com interactua amb les ganes de viure que proporcionen l’humor i la música.

Amb el lema “Dones, ballar, riure, resistir” es vol fer ressonar la resistència i també la joia implícita en les paraules d’Emma Goldman: “Si no puc ballar, la teva revolució no m’interessa.”

Notícies

Cristina Fernández Pereira dona nom a l'interior d'illa de l'antic cinema Urgell

01/04/2023 - 17:08

Nomenclàtor. Amb el Jardí de Cristina Fernández Pereira, el nomenclàtor de la ciutat incorpora més noms de dones a l’espai públic.

Barcelona descobreix la placa de la plaça de Rosalind Franklin

29/03/2023 - 19:41

Dona i ciència. L’espai públic reconeix la tasca de la química i cristal·lògrafa londinenca, que va jugar un paper clau en el descobriment de l’estructura en doble hèlix de l’ADN i en l’avenç de la ciència.

Descoberta de la placa del pas de Rosa Barba Casanovas

23/03/2023 - 14:43

Feminismes. L'acte tindrà lloc el diumenge, 26 de març, a les 12.00 hores a la passera sobre la presa del pantà de Vallvidrera, en homenatge a aquesta dona, considerada com al motor del paisatgisme a l'Estat espanyol.

Premi 8M per a un projecte que visibilitza els drets sexuals de les dones amb diversitat funcional

18/03/2023 - 20:40

Feminismes i dones. L’entitat SIDA STUDI guanya el guardó amb la iniciativa “El teu cos, el teu camp de plaer”.

Agenda del 8 de març

Consulta les activitats previstes als barris i districtes de Barcelona per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

Agenda
Concentració del 8 de març del 2021
Premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany
Concentració del 8 de març del 2021
Concentració del 8 de març del 2021
Premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany
Concentració del 8 de març del 2021