Moltes dones han retratat la història de Barcelona a través dels objectius de les seves càmeres. L’exposició “Barcelona fotògrafes” és una crònica visual de la història recent de la ciutat que reivindica el paper de la dona en la fotografia, a través de 70 imatges de 21 fotògrafes que han tingut un paper cabdal en donar a conèixer la Barcelona real, però que no sempre han estat prou reconegudes. Es pot visitar des de l'1 de juliol fins al 19 d'agost a la placeta de Ramon Torres Casanova, a l'inici dels jardins de la Rambla de Sants.

L’exposició “Barcelona fotògrafes”, que fins al juny es va poder veure a la plaça Comercial de davant del Born CCM, està dividida en tres moments cronològics. Durant la República arriben a la ciutat fotògrafes estrangeres com Margaret Michaelis, Dora Maar, Gerda Taro i Kati Horna, que fugen del nazisme i volen conèixer els ritmes de la Barcelona republicana de primera mà. Amb l’esclat de la Guerra Civil, les seves òptiques fotogràfiques es converteixen en un testimoni clau del conflicte i de l’exili, com en el cas d’ Anna Maria Martínez Sagi, que actua com a corresponsal de guerra al front d’Aragó.

Amb el franquisme, les cuines es transformen en laboratoris fotogràfics i els terrats, en observatoris i centres veïnals. Les fotògrafes investiguen i creen els seus propis espais de debat i relació. Mentre dones fotògrafes com Carme Garcia, Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer, Milagros Caturla, Rosa Szücs i Rosario Martínex Rochina s’integren al grup femení de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, Joana Biarnés esdevé una de les primeres fotògrafes que treballa per a un diari de manera continuada, una fita que lliga amb la generació posterior.

Als anys setanta, les fotògrafes es fan un lloc als mitjans de comunicació, prenen un paper actiu en la creació de nous llenguatges i mitjans, i narren, amb les seves instantànies, les tensions urbanes i socials d’una Barcelona en conflicte. Aquest darrer bloc de l’exposició aglutina la construcció de la quotidianitat de Barcelona entre la dècada dels setanta i la dels noranta, amb la mirada de Colita, Pilar Aymerich, Guillermina Puig, Anna Turbau, Anna Boyé, Marta Povo, Marta Sentís, Pilar Villarrazo, Silvia T. Colmenero i Consuelo Bautista.

Del llibre al carrer

La mostra de la Rambla de Sants té com a punt de partida el llibre Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas, que, com l’exposició, reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de les dones fotògrafes. El llibre el coediten La Fàbrica i l’Ajuntament de Barcelona, amb edició i textos d’Isabel Segura, i es pot adquirir a la Sala Ciutat.

Fotografies

  1. Criatures jugant al Raval, 1933-1934. Arxiu Fotogràfic de Barcelona © The Estate of Margaret Michaelis
  2. Miliciana i milicià a Barcelona, 1936. © Gerda Taro/International Center of Photography/Magnum Photos/Contacto
  3. Terrat del carrer d’en Carabassa, 1966. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
  4. Jornades Catalanes de la Dona, 1976. © Pilar Aymerich
  5. Manifestació en protesta contra la violació i mort d’Antonia España, 1977. © Pilar Aymerich


Horaris

A la placeta de Ramon Torres Casanova

Adreça:
Placeta de Ramon Torres Casanova,
Població:
Barcelona