A la majoria de ciutats del món, els carrers, les places, els monuments i els parcs tenen noms d’home. Molt pocs, de manera testimonial, han donat el protagonisme a les dones, i d’aquesta manera han reflectit una realitat històrica que ha amagat el seu paper en les diferents esferes de la vida pública.

A partir d’aquesta reflexió i per abordar aquest desequilibri de manera directa, l’artista i escriptora nord-americana Rebecca Solnit va idear l’any 2019 el projecte City of Women, que consistia a rebatejar simbòlicament amb noms de dona totes les estacions de metro de Nova York. El 2022 la ciutat de Londres es va sumar a aquesta iniciativa, i el 2023 ho fa Barcelona.

Aquest 8 de març totes les estacions de la xarxa de metro i les parades urbanes dels Ferrocarrils Catalans adopten simbòlicament el nom d’escriptores, activistes, pedagogues, polítiques, cantants, actrius, periodistes, cuineres, esportistes, metgesses, investigadores, poetesses i un llarg etcètera de dones que han fet i estan fent grans i valuoses aportacions.

Com s’han seleccionat les dones que en formen part

El mapa del metro de “Barcelona. Ciutat de dones” és una coedició entre l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Haymarket Books. La direcció del projecte ha estat a càrrec de la professora Núria Ricart Ulldemolins, que ha comptat amb un consell editorial assessor format per Mary Nash, Mercè Otero, Marta Mas, Salima Jirari i Dolors Marín, i la complicitat de nombroses entitats i grups de dones de la ciutat amb què s’ha buscat representar la gran diversitat i riquesa existent dins de la limitació que marcaven les 153 estacions que formen part del projecte.

El resultat és una cartografia diversa i transversal que confronta les múltiples invisibilitats a les quals han estat sotmeses les dones i posa en relleu persones rellevants de la ciutat. Dones referents del nostre passat, però també dones vives avui dia.  Una cartografia arrelada al territori, amb referents pel que fa al seu desenvolupament professional, però també dones reconegudes de les lluites veïnals, referents feministes i de la comunitat LGTBI+, activistes de les lluites interculturals, antifeixistes i un llarg etcètera de dones que han fet i fan grans i valuoses aportacions a la nostra ciutat i societat.