L'espai, ubicat a la zona nord del parc de la Creueta del Coll, recorda aquesta dibuixant natural del barri i autora del primer llargmetratge d’animació en català.
La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona, l’organisme municipal encarregat de gestionar les noves denominacions, canvis de nom i col·locació d’elements de memòria arreu de la ciutat, ha aprovat vuit noves denominacions d’espais públics.
Al districte de Gràcia, uns jardins situats al barri del Coll portaran el nom de Pepita Pardell Terrade (1928-2019), dibuixant i pionera del cinema d’animació. Més coneguda com a Maite, nom amb què signava els seus treballs, era natural del barri del Coll i va ser l’autora del primer llargmetratge d’animació en català, Desperta ferro (1990).
Aquests jardins estan ubicats a la zona nord del parc de la Creueta del Coll, entre els carrers de Castellbisbal i de la Mare de Déu dels Àngels. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament continua el procés de feminització del nomenclàtor que està impulsant per compensar la marginació històrica de les dones en les denominacions dels espais públics.
La resta de les noves denominacions aprovades són les següents:
- A Nou Barris: la rotonda de Manolo Vital, situada al barri de Torre Baró, retrà homenatge a l’activista veïnal i fundador i president de la primera associació de veïns de Nou Barris (Associació de Veïns del Sector de Vallbona – Torre Baró – Trinitat). Conductor d’autobús de Barcelona, Vital va protagonitzar, juntament amb el veïnat, el segrest de l’autobús 47 per reivindicar la connexió amb transport públic del seu barri.
- A Ciutat Vella: l’espai sense nom entre els números 6 i 12 del carrer d’Elisabets i el jardí dels Tarongers es dirà passatge de la Casa de Misericòrdia de Barcelona. A petició de la fundació privada Casa de Misericòrdia de Barcelona i amb l’acord del Districte, es recordarà l’asil per a persones sense llar, fundat el 1584, que va esdevenir un agent social actiu al barri del Raval.
- A l’Eixample: a petició de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, es faran diversos canvis de nom per reconèixer, de manera més precisa i conscient, les dones que van donar nom a espais determinats. Així, el passatge de Simó ara passa a dir-se passatge de Francesca Simon, propietària des del 1867 dels terrenys de l’heretat Torre Vermella. El passatge de Font es denominarà passatge de Paula Font, propietària d’una finca situada a l’espai anomenat Joc de la Rutlla. Finalment, el passatge de Gaiolà serà el passatge de Matilde de Gaiolà, propietària de part dels terrenys que ocupa aquesta via, entre els anys 1862 i 1873.
- A Sants-Montjuïc: fruit d’un procés participatiu veïnal, l’any 2016 es va proposar posar el nom de jardins de la Rambla de Sants al tram que cobreix les vies de tren entre la Riera Blanca i el carrer dels Jocs Florals, al barri de la Bordeta. La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat definitivament aquesta nomenclatura. A més, al Poble-sec es farà un canvi de nom dels jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, que passaran a denominar-se jardins de Jacint Verdaguer.
Un faristol i tres plaques de memòria
La ponència també ha aprovat la col·locació de faristols i plaques de memòria per recordar entitats i personatges il·lustres que van deixar la seva empremta a la ciutat:
- A l’Eixample, es dedica un faristol de memòria a la Fundació de la Unión Militar Democrática (UMD), al passeig de Sant Joan, 29, on es va fundar el 31 d’agost de 1974 l’organització que va ser la dissidència militar contra Franco.
- També a l’Eixample, es posarà una placa a la casa on va néixer Àlvar d’Orriols i Lletget (1894-1976), poeta, músic, dramaturg i precursor del teatre popular.
- A Sant Andreu, al número 36 del carrer d’en Grau, es recordarà Carlo del Monte, nom artístic del tenor Hel·leni Barjau Vallmitjana (1923-2000).