La festa i la nit no són excuses, actuem contra les violències masclistes

19/07/2016 - 16:38

Igualtat. Barcelona és una ciutat que rebutja la violència contra les dones, i durant els mesos de calor posa en marxa una campanya per combatre l’assetjament a les festes majors.

Barcelona és una ciutat que rebutja la violència contra les dones, i aquest estiu vol reforçar el missatge en contra de les agressions sexistes. Per aquesta raó posa en marxa una campanya per combatre l’assetjament de les dones en les festes majors.

Descarregueu-vos aquí el material de la campanya per utilitzar-lo lliurement.

La lluita contra les desigualtats entre homes i dones és una de les prioritats que l’Ajuntament està treballant de manera transversal. Un dels objectius és promoure la prevenció de les violències masclistes en l’àmbit comunitari, i en aquest sentit les agressions sexistes a l’espai públic és un dels aspectes que es treballen mitjançant aquesta campanya que promou el respecte.

La festa i la nit no són excuses

Som una ciutat que actua davant les agressions cap a les dones. Però hi ha violències menys visibles i que majoritàriament passen desapercebudes.

L’assetjament verbal, l’assetjament físic, les amenaces… A l’espai públic es dóna un ventall ampli d’agressions que, amb més o menys intensitat, produeixen en la persona que n’és víctima una sensació d’incomoditat, malestar i angoixa. Són situacions quotidianes —mirades de tipus sexual, tocaments, fregaments— que la majoria de noies i dones han viscut en algun moment de la seva vida, encara que costi visibilitzar-les i compartir-les, ja que moltes vegades són acceptades per la societat i no se’n reconeix l’impacte. Però tot són formes de violència contra les dones. Per tant, a les festes majors, a l’espai públic o de nit, si veieu una actitud masclista, actueu-hi.

Recursos municipals d’atenció a les dones

Davant de qualsevol acte de violència cap a una dona, en primer lloc cal denunciar-lo, o bé a la policia o bé trucant al telèfon d’atenció contra la violència masclista de la Generalitat, el 900 900 120.

Barcelona, a més, disposa de diferents recursos i serveis municipals d’atenció a les dones. Les dones que pateixen violència masclista poden acudir al Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), que ofereix una atenció específica a les víctimes de situacions de violència de gènere, i inclou també el SARA Jove. El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) és un altre dels serveis de la ciutat. La seva tasca és donar respostes urgents a qualsevol situació, i per això funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

A cada districte hi ha un punt d’informació i atenció a les dones (PIAD), que ofereix accés als recursos de la ciutat i atén temes d’interès per a les dones. La lluita contra les agressions també implica els homes. Adreçat als homes que han exercit o exerceixen la violència contra la parella, el Servei d’Atenció als Homes (SAH) té l’objectiu de promoure les relacions no violentes.

Al web BCN antimasclista podeu trobar informació sobre tots aquest recursos, així com informació sobre la lluita contra les violències masclistes.

Iniciatives ciutadanes

La lluita contra la desigualtat implica tota la ciutadania. Una mostra d’això és el Protocol contra agressions sexistes a les festes majors del Poble-sec. Aquesta iniciativa, guanyadora del premi 25 de novembre, vol inicidir en una de les múltiples formes de violència contra les dones que existeixen: les agressions sexistes i l’assetjament.