Arrenca l'Any Dolors Monserdà

10/07/2019 - 07:00

Escriptora i periodista feminista, va ser la primera dona en presidir uns Jocs Florals i en publicar una novel·la en català.

Nascuda a Barcelona l’any 1845 i morta a la capital catalana el 1919, Dolors Monserdà Vidal va ser escriptora i periodista feminista i la primera dona en presidir uns Jocs Florals i en publicar una novel·la en català. Enguany fa cent anys de la seva mort, i és per això que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha presentat recentment l’Any Dolors Monserdà, al que s’han adherit vint-i-cinc entitats i institucions.

Al llarg de l’any es desenvoluparan actuacions de reconeixement sobre els eixos del feminisme, l’acció social i la literatura. En destaquen la reedició del llibre Estudi feminista (1909) amb la finalitat de divulgar el seu pensament entre les persones estudioses dels feminismes, i l’acte institucional central al Palau de la Generalitat el dia 8 d’octubre amb taules rodones diverses per aprofundir i situar la figura de Monserdà. També tindran impacte divulgatiu una exposició itinerant que s’incorporarà al catàleg de mostres divulgatives de l’Institut Català de les Dones, amb conferències i visites guiades, un vídeo documental i la campanya a les xarxes socials #AnyDolorsMonserdà per divulgar frases de la seva obra i donar a conèixer el seu pensament. A més es crearà un itinerari Dolors Monserdà a mode de recorregut guiat tant per la Barcelona Vella com pels indrets significatius personalment i literària de Dolors Monserdà, amb parada final a la seva tomba, al Cementiri de Montjuïc.

Trobareu més informació en aquest enllaç.