Barcelona commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

06/02/2020 - 19:03

Ciència. Diverses entitats organitzen accions per reivindicar la igualtat de drets i oportunitats en el món científic i tecnològic.

El 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Amb la commemoració d’aquesta diada internacional es vol assolir la plena equitat entre dones i homes en quant a l’accés, participació, empoderament, drets i oportunitats relatius a les carreres científiques i tecnològiques.

Des d’aleshores, als voltants del dia 11, un munt de centres de recerca, universitats, associacions i moltes altres organitzacions de tot el món prenen accions per visibilitzar la figura de la dona investigadora, denunciar les desigualtats existents en aquestes carreres i despertar vocacions científiques entre les nenes i joves. Per aquest motiu, Barcelona acull durant el mes de febrer nombroses activitats de divulgació científica amb perspectiva de gènere, moltes obertes a tots els públics i altres adreçades a audiències més específiques, com ara estudiants de primària, secundària o universitàries.

És el cas, per exemple, del cicle de xerrades Sóc dona i faig ciència, organitzades per l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu a diverses biblioteques, o el cicle Recerca i feminitat: Estereotips de dones en la cultura contemporània, a la Residència d’Investigadors. Un altre exemple és el de dues exposicions que permeten guanyar consciència de les dificultats amb què es troben les dones científiques a l’hora de créixer professionalment, conciliar la seva vida personal amb la laboral i escalar en la seva carrera. Són la mostra Dones de ciència, cedida per l’Institut Català de les Dones i que es pot visitar del 10 de febrer al 18 de març al Centre Cívic Urgell, i De gran, vull ser científica!, de l’11 al 20 de febrer a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

Les iniciatives també contemplen el món virtual. És el cas del repte d’Instagram Posem cara a les #CientífiquesBCN impulsat pel programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura per donar visibilitat a les dones científiques de la ciutat i la seva àrea d’influència, així com a nenes i joves que es plantegen emprendre una carrera relacionada amb la ciència o la tecnologia.

Tot seguit mostrem un recull d’algunes iniciatives que tenen lloc a la ciutat.

 

Propostes a Barcelona

Dissabte 8 de febrer

Dilluns 10 de febrer

Dimarts 11 de febrer

Dimecres 12 de febrer

Dilluns 17 de febrer

Dilluns 24 de febrer