Crida a voluntaris per al recompte anual de persones sensellar

19/04/2018 - 17:40

Serveis socials. Les entitats que formen la XAPSLL esperen repetir i millorar el miler d’inscripcions de l’any passat.

La nit del 16 de maig la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) i l’Ajuntament organitzen per tercer any consecutiu el recompte de persones sense llar que pernocten a la ciutat amb l’objectiu de visibilitzar i quantificar el problema i detectar nous espais urbans on aquestes persones passen la nit.

La XAPSLL ha habilitat les inscripcions d’aquests voluntaris mitjançant el web recompte.barcelona. Per participar-hi, només cal ser major d’edat, tenir-ne ganes i disponibilitat la nit del 16 de maig i omplir un formulari senzill. La nit del recompte totes les persones voluntàries es distribuiran en petits grups, que recorreran carrers i parcs de tota la ciutat.

Serà la segona edició des de l’aprovació del Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020, que ha permès la provisió de més de mil targetes de transport públic durant el darrer any a persones en risc d’exclusió, la instal·lació d’armariets gratuïts per guardar-hi els seus efectes personals i les obres de reforma per fer dels albergs uns espais amb més privacitat.

El nombre de persones sensellar ha augmentat en els darrers anys a tot Europa. A Barcelona, s’ha passat de 658 persones l’any 2008 a 1.026, segons el recompte del 2017. El nombre de persones que dormen en recursos residencials d’entitats socials i de l’Ajuntament ha crescut encara més durant aquest període, ja que el 2008 hi havia 1.190 persones allotjades i l’any passat se’n van comptar 2.006.

Des d’aquest gener hi ha un nou centre municipal dedicat exclusivament als joves sensellar, el Centre Maria Feixa, que disposa de 21 places.

El pressupost anual que l’Ajuntament destina a l’atenció de persones sensellar ha augmentat un 30% des de l’any 2014, de 27 a 35 milions d’euros. De la mateixa manera, les ajudes que donen els serveis socials municipals per pagar l’habitatge han crescut un 25,6%, atès que han passat de 40,49 milions d’euros l’any 2014 a 50,87 l’any passat.