La guerra, el franquisme i la Transició, amb veu de dona

13/07/2016 - 18:05

Exposicions. Una exposició de l’Arxiu Històric de la Ciutat mostra, per primera vegada, els testimonis orals d’algunes protagonistes de la guerra i dels anys posteriors.

Carmen Chicharro, testimoni de l’afusellament de les Tretze Roses a la plaça de toros de Las ventas; Concha Pérez, miliciana del front d’Aragó; Montserrat Roig o Maria del Mar Bonet, entrevistades durant els començaments del moviment feminista, són alguns dels exemples dels testimonis que es poden sentir a l’exposició “Les veus de les dones”.

“Una de las experiencias más penosas y que más huella han dejado en mí, fue el fusilamiento de las trece muchachas que formaban parte de un expediente de 60. Por supuesto las mataron a todas.” Es tracta d’un dels testimonis orals de l’exposició “Les veus de les dones”, que es pot visitar fins al 31 d’octubre. La mostra aborda una de les èpoques més fosques de la història recent i dóna veu a les dones que van viure aquests esdeveniments, i que reivindiquen i mostren les seves lluites, les seves inquietuds i els seus patiments.

Els fragments seleccionats de les entrevistes pertanyen a les col·leccions de l’àmbit de fons oral de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Va ser creat l’any 1983 gràcies a la donació de les 300 entrevistes realitzades per l’historiador Ronald Fraser sobre la Guerra Civil Espanyola. Des d’aleshores s’han anat incorporant al fons altres treballs que utilitzen la mateixa metodologia, com per exemple les entrevistes a Neus Català sobre els camps de concentració o la col·lecció Tomasa Cuevas i Adela del Campo, sobre les presons durant el franquisme.

A banda de poder sentir els testimonis, l’exposició es complementa amb documentació com cartilles de racionament, cartells o dibuixos de l’època.