Manifest unitari amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

22/11/2022 - 10:48

Acte institucional i lectura del manifest unitari

Cada any, amb motiu d'aquest dia assenyalat, la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l'Associació de Micropobles de Catalunya i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuem un manifest per commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa.

Lectura del manifest
El dia 25 de novembre a les 09.00 h, a la plaça de Sant Jaume, es farà l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb la lectura del manifest.

L’acte començarà amb un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència masclista, seguidament es farà la lectura del manifest a càrrec de l’actriu Maria Molins, i es posarà fi a l’acte amb el recital d’un poema a càrrec de la poetessa Isa García Caparrós.

Una data per reivindicar i per recordar
El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència de Gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981. En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc.

Adela (‘Dedé’) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.