Posem fil a l'agulla per lluitar contra la feminització de la pobresa

01/06/2016 - 20:11

Feminismes. L’Ajuntament presenta 71 actuacions, amb programes per a dones en situació d’atur o projectes per dignificar els sectors més feminitzats.

L’Ajuntament presenta 71 actuacions, amb programes per a dones en situació d’atur o projectes per dignificar els sectors més feminitzats.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat a Barcelona, en el marc de la Taula contra la Feminització de la Pobresa, que celebra la segona sessió plenària. Es tracta d’una estratègia que es concreta, de moment, en 71 actuacions per combatre des de diferents àmbits la situació de desigualtat que pateixen les dones, atès que a Barcelona el 28% de la població es troba en risc de pobresa, i d’aquesta població el 55% són dones.

L’estratègia actua sobre les arrels dels processos de feminització de la pobresa i la precarietat, i implanta mesures per atacar-ne els aspectes més estructurals, com ara la discriminació en el mercat laboral, les desigualtats en la distribució de les càrregues de cura i del treball domèstic, l’accés a l’habitatge, o la millora de l’estat de salut.

Les primeres 50 accions comencen aquest 2016, amb una dotació de 27,9 milions d’euros. Aquest any està previst desenvolupar projectes per fomentar la dignificació del mercat de treball dels sectors més feminitzats i es desplegaran programes d’emprenedoria social i solidària destinats a les dones que treballen en determinats sectors a fi de combatre la segregació ocupacional, entre moltes altres actuacions i mesures.

Visibilitzar els sectors més feminitzats

La presentació de les actuacions ha anat a càrrec del tinent d’alcaldia de Treball i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Pisarello ha dit que amb aquestes actuacions “es vol posar l’atenció en les tasques domèstiques i de cura, que es troben invisibilitzades i poc reconegudes i, a més, posar sobre la taula com les dones pateixen més les polítiques de flexibilització laboral i les retallades en serveis socials”. Pérez ha recordat: “Hi ha sectors altament feminitzats i que, massa sovint, són els sectors més precaritzats, com el de les cures o els treballs domèstics.”