Passejades amb perspectiva de gènere pels espais insegurs del districte

23/03/2022 - 12:39

Durant el mes d’abril es duran a terme cinc recorreguts pels barris de Gràcia per avaluar els punts foscos que generen percepció d’inseguretat, en sessions no mixtes.

El dimarts 29 de març, a les 18h a l'Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190) es farà la presentació del projecte.

El 2017 es va desenvolupar al Districte de Gràcia el projecte «Passejant amb mirada de dones», l’objectiu era observar l’espai públic des d’una perspectiva de gènere per poder identificar, diagnosticar i proposar intervencions de millora en els 5 barris del Districte. L’objectiu final d’aquestes passejades era obtenir un mapa descriptiu dels temes que s’han treballat i les propostes de millora per poder aportar als serveis tècnics del districte com a material necessari de treball a tenir en compte per millorar la vida dels nostres barris.

Arran d’aquest projecte es van detectar i llistar punts foscos, o poc Il·luminats al Districte que es percebien insegurs per les veïnes. Gran part d’aquests punts s’han millorat en els últims anys.

El Consell de Dones va presentar el projecte “Acabem amb els espais foscos” en el procés de pressupostos participatius amb un pressupost de 300.000 €. Aquest projecte, seleccionat amb 2.220 vots, planteja actualitzar la diagnosi dels espais foscos i que es perceben insegurs revisant conjuntament les actuacions pendents i detectar-ne de noves, amb l’objectiu de millorar la seguretat urbana des d’una perspectiva feminista.

Per realitzar aquesta diagnosi es realitzaran 5 recorreguts no mixtos pels 5 barris del Districte de Gràcia durant el mes d’abril del 2022 avaluant els elements que condicionen la nostra percepció d’inseguretat amb perspectiva feminista de cadascun dels barris. A partir de la diagnosi s’elaborarà un llistat d’actuacions relacionades amb l’enllumenat del Districte, que s’executaran fins a exhaurir el pressupost.

Els recorreguts seran:

  • Recorregut 1: barri Vila de Gràcia, 5 d’abril a les 19:30h, al Centre de Cultura la Violeta (carrer de Maspons, 6).
  • Recorregut 2: barri Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, 7 d’abril a les 19:30h, a la sortida metro Joanic, plaça Joanic.
  • Nova data*: Recorregut 3: barri Vallcarca i els Penitents, 4 de maig a les 20:30h, a la sortida del metro Vallcarca, davant de la fusteria.
  • Recorregut 4: barri El Coll, 26 d’abril a les 19:30h, al Centre Cívic El Coll – La Bruguera (carrer de l’Aldea, 15).
  • Recorregut 5: barri La Salut, 28 d’abril a les 19:30h, als Jardins Menéndez Pelayo amb Travessera de Dalt.

La diagnosi és a càrrec del Col·lectiu Punt 6, que ja va desenvolupar el projecte de les passejades del 2017.

Les actuacions previstes, de moment, inclouen l’avinguda del Coll del Portell (tant a l’interior del Park Güell com a l’alçada de l’Associació la Miranda), l’accés al Parc Sanitari Pere Virgili amb Esteve Terrades, carrer Esteve Terrades per la part posterior, a la sortida del pàrquing, davant zona de jocs infantils, l’avinguda Santuari Mare de Déu de la Muntanya, a la sortida de l’escala mecànica per sota Rambla Mercedes i el pas sota el viaducte de Vallcarca (costat Besòs).

Amb aquest projecte de transformació i millora de l’entorn es vol posar llum en espais foscos i millorar la seguretat urbana des d’una perspectiva feminista.

Més informació: https://www.decidim.barcelona/assemblies/graciazeroespaisfoscos