Per uns mitjans i unes xarxes sense masclisme

25/11/2016 - 19:48

Dones. L’Associació Trama Serveis Culturals i l’Associació d'Assistència a Dones Agredides Sexualment, guardonades en l’onzena edició dels premis 25 de Novembre.

L’onzena edició dels premis 25 de Novembre s’ha centrat en els estereotips sexistes i com trencar-los, especialment en els mitjans de comunicació i les xarxes socials. L’alcaldessa, Ada Colau, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, han participat en l’entrega de premis.

Des del 1999, el dia 25 de novembre està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. A Barcelona, des de fa onze anys se celebren els premis 25 de Novembre en reconeixement de la lluita antimasclista, i enguany el tema central dels premis ha estat la visibilització i la lluita en contra dels estereotips sexistes als mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Enguany el premi 25 de Novembre, reconegut amb 15.000 euros, ha estat per a l’Associació Trama Serveis Culturals, i també s’ha fet una menció especial a l’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS). Colau, que ha lliurat els premis, ha fet referència a diferents episodis de violència masclista que ha viscut en primera persona pel fet de ser la primera dona alcaldessa de la ciutat. També ha destacat el paper dels premis, que donen visibilitat a un problema fonamental, i el de les dones lluitadores de la ciutat. En aquest sentit, l’alcaldessa ha destacat: El masclisme persisteix a la ciutat, però també persisteixen les dones valentes i solidàries que hi fan front.”

Durant l’acte s’han projectat dos vídeos, l’un que reconeixia la iniciativa guanyadora de l’edició anterior i l’altre que mostrava el tractament dels mitjans amb relació al gènere i diferents dades sobre això.

Una denúncia de les violències sexuals

Després de l’entrega dels premis 25 de Novembre, ha estat el torn del projecte “Fem públic”, amb un recorregut urbà per denunciar les violències sexuals. Aquest recorregut serveix per viure una experiència immersiva pels carrers de la ciutat a partir de les vivències de dones, de totes les condicions, víctimes de discriminació racial i amb expressions culturals diverses. Els participants, mitjançant una audioguia, han recorregut diferents llocs on es reproduïen escenes de violència masclista. En el marc del projecte també s’activarà un web que aplegarà les investigacions, la documentació i el material sorgit dels tallers que s’han realitzat al voltant d’aquesta temàtica.