Primer curs del Programa Escoles per la Igualtat i la Diversitat

25/10/2018 - 11:58

Diversitat. Després de l’avaluació positiva de la prova pilot, comença l’aplicació d’aquest programa de sensibilització i prevenció a 15 centres educatius de Barcelona.

“Escoles per la igualtat i la diversitat” té com a objectiu promoure models relacionals en l’alumnat, de 3 a 16 anys, basats en valors com la igualtat, l’equitat i el respecte. També es vol prevenir la violència en les interaccions personals per raons de diversitat afectiva sexual i de gènere, d’origen cultural i religiós, i funcional.

Aquests eixos i objectius han articulat l’avaluació que l’equip d’investigació de Neus Roca (Universitat de Barcelona) ha fet de la prova pilot del Programa, desenvolupada a 11 centres entre 2014 i 2017.

Avaluació positiva

Roca va presentar els resultats de l’avaluació el passat 22 d’octubre a  la Biblioteca Montserrat Abelló, i va destacar la valoració positiva de la iniciativa, tant per part del professorat com de l’alumnat.

L’avaluació mostra l’impacte positiu de la prova pilot pel que fa al foment del respecte a la diversitat cultural. També es destaca que les activitats proposades pel Programa han ajudat l’alumnat a detectar les violències per raons de sexe.

La identificació d’aquestes actituds, bé perquè s’han patit personalment, bé perquè les pateixen altres persones de l’entorn, permet evitar la invisibilització que, sovint, acaba normalitzant les diferents violències en les relacions socials.

L’avaluació de la prova pilot ha permès definir quines propostes i formats funcionen millor als diferents cicles formatius. També s’ha pogut detectar quins enfocaments cal redefinir per aconseguir, per exemple, que l’acceptació de la diversitat sexual s’acompanyi d’un canvi més profund en l’actual asimetria dels rols sexuals, molt present als cicles de secundària.

Pel que fa a la diversitat funcional, els resultats de la investigació dirigida per Neus Roca apunten que resulta més fàcil fomentar el respecte envers les discapacitats físiques que les mentals, encara molt estigmatitzades.

Assessorament, formació i acompanyament

Amb el coneixement acumulat gràcies a la prova pilot i les indicacions de l’avaluació, aquest curs comença la implementació real del Programa Escoles per la Igualtat i la Diversitat a 15 centres educatius de Barcelona.

Cada centre participa en el programa d’assessorament, formació i acompanyament durant tres cursos escolars, en els quals es realitzen els tres nivells del programa: el relatiu al professorat, el de l’alumnat i del treball amb la comunitat educativa del centre.

El professorat dels centres participants disposa de formació específica i d’un seguit d’eines i recursos educatius centralitzats en un web repositori.

Escoles per la Igualtat i la Diversitat és un programa impulsat des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i desenvolupat coordinadament amb el Consorci d’Educació de Barcelona.