Recordem LaSal, bar-biblioteca feminista

10/01/2019 - 13:37

Memòria. El dijous 10 de gener s'ha celebrat l'acte de descoberta d'un faristol de memòria de LaSal, bar-biblioteca feminista i edicions de les dones, al carrer Riereta 8.

El dijous 10 de gener s'ha celebrat l'acte de descoberta d'un faristol de memòria de LaSal, bar-biblioteca feminista i edicions de les dones, al carrer Riereta 8.

Des d’avui, un faristol de memòria recorda LaSal, un espai al carrer Riereta del Raval, que va acollir un dels primers exemples d’autogestió feminista, on es va donar cabuda a l’art fet per dones i que es va caracteritzar per ser una experiència híbrida a mig camí entre el bar, el centre cultural i l’espai de reflexió feminista.

A l’acte de descoberta del faristol, organitzat per la Taula de Memòria Històrica i Democràtica de Ciutat Vella, hi han participat diverses personalitats com Gala Pin, regidora del Districte, Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria, així com algunes de les dones de LaSal, que han compartit la seva experiència.

Laura Pérez ha volgut fer referència a la situació política i social actual i ha recordat que “mirar el passat ens ensenya que res s’ha aconseguit sense lluita” i ha reivindicat que “avui es fa més visible la història feminista a la ciutat, estem resistint, estem avançant i seguim avançant.” També la regidora del Districte, Gala Pin, ha tingut unes paraules per “agrair a les precursores del feminisme actual tota la feina feta i els drets aconseguits”, i ha afegit que “amb un acte com el d’avui en un un barri com el Raval és important tenir present que un dels grans reptes que tenim és el de veure com incorporem la perspectiva intercultural en el moviment feminista, i seguir treballant per construir la ciutat del futur.”

Mari Chordà, una de les fundadores de LaSal ha volgut donar les gràcies a totes les assistents, moltes de les companyes de l’època, i les ha animat a “seguir creant espais de lluita feminista i ocupar-los amb allò que conservem, per a les joves que han de recollir aquest passat.”

Bar-biblioteca i edicions de les dones

El 6 de juliol de 1977 va obrir al Raval LaSal, un bar-biblioteca feminista que va ser una revulsió en el món cultural barceloní. L’abril de 1978 va néixer LaSal, edicions de les dones, al número 8 del carrer Riereta. En la seva presentació, deia: “Publicarem llibres escrits per dones, que siguin expressió de les dones”.

El bar i les edicions van ser dues iniciatives feministes pioneres a la ciutat i a l’estat que tenien per objectiu cobrir “la necessitat imperiosa que tenim les dones de disposar d’un espai, d’una informació, d’una possibilitat d’expressió i d’una plataforma d’acció” per envair el carrer i l’esfera pública. LaSal va ser un espai de formació, de socialització i d’assessorament jurídic en la Barcelona del final de la dictadura franquista, un règim amb una legislació i unes pràctiques socials i culturals que tancava les dones en la intimitat de les llars, les sotmetia a les autoritats masculines del pare i dels marits, i que perseguia qualsevol conducta que s’escapés de les directrius de l’església catòlica i la seva moral.

Quatre dècades més tard, l’Ajuntament de Barcelona, recorda, homenatja i reivindica la lluita d’aquestes dones.