Surt del túnel. No cremis el teu futur

04/09/2019 - 08:38

El 7 i 8 de setembre s'instal·larà a Plaça Universitat una cigarreta gegant en el marc d'una campanya de prevenció sobre els riscos relacionats amb el tabaquisme i el càncer de pulmó.

WALCE Onlus (Women Against Lung Cancer in Europe) és una associació que neix l’any 2016 amb l’objectiu de conscienciar a la població femenina respecte a l’augment de la incidència i la mortalitat del càncer de pulmó. Actualment, WALCE informa, educa i dóna suport durant el curs de la malaltia, a banda de realitzar campanyes de caire preventiu a nivell nacional i europeu. El seu objectiu és sensibilitzar a les dones dels danys causats per l’hàbit de fumar, donat que la incidència en la població femenina ha augmentat en els últims anys.

La idea de fundar WALCE prové d’una iniciativa ítalo-espanyola, per la necessitat d’una associació europea que reflectís millor les característiques de la població i s’adapti a les necessitats de les persones que pateixen la malaltia a Europa. WALCE ha llançat una campanya a Barcelona de prevenció i informació sobre els riscos relacionats amb el tabaquisme i el càncer de pulmó dirigida la ciutadania, els mitjans de comunicació i les institucions.

Una cigarreta gegant a Plaça Universitat

El 7 i 8 de setembre s’instal·larà a Plaça Universitat una cigarreta gegant. La cigarreta, en forma de túnel, serà un museu multimèdia per a la prevenció i la informació sobre els danys causats pel tabaquisme i el càncer de pulmó.

Dins del túnel hi haurà diferents zones: una recepció a l’entrada; un camí dividit per sectors dedicats al coneixement i la informació sobre els danys causats pel tabaquisme i la consciència del càncer de pulmó; una àrea dedicada a la prevenció primària que inclourà material informatiu per promoure campanyes de prevenció contra el tabaquisme i a favor d’un estil de vida correcte; i una àrea mèdica on es realitzarà, si és possible, una prova d’espirometria bàsica de forma gratuïta en presència de pneumòlegs i on es donarà el resultat de manera immediata.

L’Ajuntament de Barcelona s’uneix a aquesta proposta per donar visibilitat i suport a les persones afectades, ja que l’increment de càncer de pulmó en les dones se situa per primera vegada el tercer en incidència. Les causes es deuen a factors com l’augment poblacional, l’envelliment, l’exposició a factors de risc com el tabac (la població femenina va iniciar-se més tard), l’alcohol, l’obesitat o el sedentarisme. També cal afegir la implantació de programes de detecció precoç que, si són adequats, condicionen un augment de nombre de casos però suposen una reducció de la mortalitat.