Des de l’any 1987 l’Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, convoca el Premi 8 de Març, que porta el nom de Maria Aurèlia Capmany en homenatge a la gran escriptora catalana.

Els objectius del premi són, d'una banda, reconèixer les iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones, amb una temàtica diferent cada any. El segon objectiu és oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització dels projectes guanyadors.

Població a la qual s’adreça
Persones físiques o jurídiques i associacions o entitats sense ànim de lucre de la ciutat de Barcelona.

2019: XXXIII edició del premi

Amb el lema “Pa i roses”, l’objectiu de l’edició d’aquest any és premiar projectes que contribueixin a la prevenció, la denúncia i l'afrontament de les situacions de desigualtat econòmica i laboral de les dones, i facilitin eines d’autoorganització i apoderament per fer front a la lluita contra la feminització de la pobresa i la precarietat.

L’acte de lliurament del premi va tenir lloc el dimecres 6 de març del 2019 al Mercat de les Flors.

El projecte guanyador de l’edició 2019 ha estat “Desenvolupament del projecte de la Creatura, Re(D)Productora Feminista”, de la cooperativa La Raposa del Poble Sec.

La Creatura és una base de dades feminista que recull propostes d’ocupació i autoocupació basades en els principis de l’economia feminista i solidària. El seu objectiu és visibilitzar i promoure la presència de dones en els diferents àmbits laborals tradicionalment masculinitzats.

El premi del públic ha estat atorgat a Sindillar, el sindicat independent de dones treballadores de la llar, pel projecte “Cuinant polítiques poètiques”, un servei transversal de cuina intercultural per a entitats feministes que facilita la inserció laboral, social i cultural de les dones immigrades.